Най-зловещият телевизионен мафиот - и може би най-популярният - от няколко седмици е новият водещ на "Стани богат". Обидиха ли го критиките след първия му ефир? Каква е истината за отношенията му с Ники Кънчев? И наистина ли славата не се е отразила на личния му живот? Михаил Билалов даде всичко от себе си, за да отговори на въпросите на Dir.bg с ясното съзнание, че няма да спечели сто хиляди лева.

Билалов е абсолютен хамелеон. Ако прекарате с него два часа в един ресторант, ще разберете, че както в работата си, така и в живота, този мъж може да бъде много неща. Например прибран и страшно внимателен с думите, все едно ги пуска с капкомер. Или точно обратното - пълен непукист, на който му е нужно само малко време, за да опипа почвата, и после бързо да скъси дистанцията.

За близо десет години талантът му го направи любимец на публиката. Затова телевизионното му мълчание напоследък накара зрителите да се питат: Защо убиха героя му преди финала на "Под прикритие"? Къде изчезна сериалът "Връзки"? Кога ще гледаме Билалов пак? Е, появяването му в "Стани богат" по БНТ беше последната възможност, която на някого можеше да му хрумне. Даже на самия него. Но и тази идея, както би казал героят му в "Под прикритие", се оказа "чук"!


 

- Колко изненадан бяхте?
- От кое?

- От предложението да сте водещ на "Стани богат"?
- Ситуацията беше малко смешна. Първия път, когато ми се обадиха от екипа, не бях в България и в началото на разговора разбрах, че ме канят като участник. Обясних, че не съм тук. После стана ясно, че предложението е друго. Така че, да, последното нещо, което съм очаквал в този ден и изобщо, е да ме поканят за водещ.

- Не сте се виждал в тази роля досега, така ли?
- Никога. Бях на 29, когато ми се наложи да съм конферансие на фолклорни празници в Бургас и ме освободиха до края на деня, защото не съм се усмихвал подходящо.

- Обсъждани са и други имена за водещ на "Стани богат". Някой каза ли ви с какво все пак сте надделял?
- Не съм се интересувал, защото не съм се явявал на кастинг. Беше покана.

- Какво изпитвате в стола на водещия три седмици след началото?
- (Смее се.) По-различно е, отколкото на електрическия стол, предполагам.

- Но в първото предаване изглеждахте точно така...
- Ами то е като да седнеш от кола на камион. Казвам го, защото веднъж ми се случи. Трябва ти известно време да се ориентираш за мощността, за габаритите.

- Какво си казвахте на път към студиото в този ден?
- Че за нищо на света не трябва да излизам от сценария и формата. "Гледай и слушай внимателно. Разбери логиката на играта". Това си казвах първия ден.

- И все пак, как се чувствате сега? Да кажем по скалата от едно до десет...
- Седем.

- Защо се оценихте на толкова?
- Защото, ако всичко спре сега, ще бъда разочарован това да е максимума на усещанията ми. Мисля, че ще става все по-забавно. 

- Въпросът, който много хора биха искали да ви зададат сега е: Какви са истинските ви отношения с Ники Кънчев?
- С него се запознахме, когато му гостувах в "Дарик радио". Тогава си говорихме за "Под прикритие" и героя ми Петър Туджаров. Беше в началото на сериала. После разбрах, че Ники води и "Стани богат". Когато подписах договора си, му пуснах съобщение, че приемам щафетата от него с респект към работата му досега.

- Какво ви отговори той?
- Че в началото ще е трудно. И беше прав.

- Какво си мислите, че си е казвал, докато гледа първия ви ефир?
- Нямам никаква идея.

- Самият Вие следихте ли "Под прикритие" в сезона, в който не участвахте?
- Не, не съм го следил. То е все едно да гледаш как някой друг се сваля с гаджето ти. (Смее се.)

- Случвало ли се е?
- (Смехът му продължава.) Веднъж, като студент. И не завърши добре за никого.

- След първите предавания хората наистина реагираха различно. Едни ви харесаха на мига, други ви обвиниха, че не сте като Кънчев. Това обиди ли ви?
- Това е нормална, човешка реакция. Ако си смените личния лекар или стоматолога, при когото ходите от години, ще е същото. Но ще е много глупаво да влизам в някакви имитации. Освен това не сме на състезание. Независимо кой е, водещият в ефир е само един. 

- Пука ли ви какво мисли публиката за вас?
- Пука ми, разбира се, само че не какво мисли за мен, а за работата ми. Важно е да знам, че не съм изгубил времето на хората. Но никога не съм се старал да угаждам на някакви вкусове. Публиката е разнородна. Даже за София Лорен едни ще кажат, че има широки бедра, крив нос или че гледа лошо. Но т.нар. "хейт" е признак на добро здраве. Има смислени и безмислени критики. Едните ги чувам, с другите се забавлявам.

- Коя беше най-безмислената критика, която получихте за себе си като водещ?
- Че съм си кръстосвал краката, докато задавам въпросите.

- Това натъжи ли ви?
- (Смее се.) Много.

- Знаете ли предварително верните отговори?
- Предварително - не. Някои ги знам, защото ги знам. За другите предпочитам да разсъждавам заедно с участника.

- Само че в едно от разсъжденията си казахте, че картината "Герника" на Пикасо се свързва с гълъба на мира, а това не е вярно...
- Ами не съвсем. Гълъбът на мира е старозаветен символ, който идва от историята с Ной и потопа и се тълкува като знак, че Бог е сключил примирие с хората. Пикасо го използва в "Герника" много преди да го нарисува в онази литография, която всички знаем като "Гълъбът на мира". Всъщност той е рисувал различни графики на гълъб, само че в "Герника", която показва ужасите от Гражданската война в Испания, гълъбът, който винаги е символизирал мира, крещи от болка и е със счупено крило. Може да го видите в картината. Той е на масата, между бика и коня, които пък символизират други неща. От там беше и логиката ми за гълъба на мира в "Герника". Съжалявам, ако разочаровам хората, които са ме "хванали" в гаф...

- Добро измъкване, наистина...
- Не е измъкване, а покана да разгледате внимателно картината. Просто гълъбът на Пикасо не е само един. 

- Една от участничките стана любимка на публиката с предположението си, че слънцето изгрява от запад. Това какво ви говори за света, в който живеем?
- Ако трябва да се шегуваме, ориентацията е по-скоро женски проблем. Познавам жени, които могат да тръгнат за Каварна, и да стигнат до Турция. Но ако трябва да говорим сериозно, това е проблем на всичко, което се е случило с образованието ни в последните двайсет години. Оставете изтока и запада. Човек може да живее и без да знае откъде изгрява слънцето. Да добавим и стреса от играта. Няма да се хващаме за това. Само че според статистиките ние сме най-неграмотни в Европа. Това е много лошо, защото неукият човек е безкритичен, той няма познания за света, няма с какво да се сравни. Но за сметка на това може да натвори страшни глупости. Особено ако има в ръцете си власт. След десет години тези, които провалят образованието сега, ще изпитат резултата на собствения си гръб...

- В "Стани богат" хората разменят знания за пари. Как гледате на този момент?
- Парите са силен мотив да четеш. Като чета класациите на "Форбс" виждам колко млади хора са ултра богати от разработки на технологии и нововъведения, а не от газ и енергетика. Това е свързано със солидно образование.

- Някога оставал ли сте без пукната пара?
- В първите ми години във Франция - да. Тогава си припомняш стари знания, които никога не си предполагал, че ще ти трябват. Например да заваряваш. Или да готвиш. Това го знае всеки, който е живял в друга държава.

- Как оцеляхте?
- С интуиция и късмет. Наложи се да си сменя образованието. Завърших ландшафтна архитектура. Специалността беше търсена и си казах, че ако искам нов живот, трябва да играя по местните правила. Иначе не можеш да се впишеш, ставаш аутсайдер.

- Как разбирате хубавия живот днес?
- Не го свързвам с пари, определено. Те са важни, но и човек има лимит - в яденето, в пиенето, в пътуванията. За мен хубавият живот означава да разполагаш със свободно време. В наши дни това е лукс. Да може да се издържаш от това, което обичаш да правиш - също. Другото е да знам, че хората на които държа са около мен. 

Михаил Билалов в „Козата или коя е Силвия“ – постановката, с която през есента на 2009 г. се завръща отново на българска сцена.

- Тези, които ви гледат отстрани биха си казали, че всичко в живота ви е наред. Имате силни роли в театъра, любимец сте на публиката от телевизията, сега сте в стола на "Стани богат"... Може ли да се оплачете за нещо изобщо?
- Винаги гледам подозрително на тези, които навират успеха си в носа на останалите. Знам, че зад това се крие нещо друго. Така че не се оплаквам, но съжалявам понякога за неща, които съм можел, а не съм направил. Като изключим тях, благодаря за всичко, което имам.

- Някога някъде бил ли сте обявяван за персона нон грата?
- Да кажем, че не бях любимец на част от старото ръководство на БНТ. Историята е дълга и вече съм я забравил.

- Това как ви се отрази?
- (Смее се.) С убийството ми в четвъртия сезон на "Под прикритие".

- А сега сте в праймтайма. Това забавлява ли ви?
- Не го гледам по този начин. Това е случайност.

- Кой помогна най-много за вашия успех?
- Едно от нещата, за които по-късно си дадох сметка, е училището, което завърших. Класическата гимназия. Тя ме оформи като мислене. И семейството ми, естествено. Брат ми, който беше десет години по-голям от мен, ме научи на мъжките работи. Имигрантските ми години също помогнаха. Ако не друго, поне ме научиха на търпение. Сега съм като будистки монах. Мога да напълня чувал с ориз зърно по зърно. 

Михаил Билалов с майка си, актрисата Анна Костова, на абитуриенския си бал в двора на Класическата гимназия, 1984 г.

- Кой е най-големият ви професионален провал?
- Като актьор?

- Да.
- Имаше едно представление, в което играех някога, преди да замина за Париж. Казваше се "Ивона - принцеса Бургундска". Беше през 1992-а. Тогава петнайсет души актьори се поклонихме на четирима човека в салона. Но времената бяха такива. На никой не му беше до това.

- А личният ви неуспех?
- Имам чувството, че съм могъл да дам повече внимание на майка ми през последните й години. Хората се отпускат и стават небрежни към близките си от липса на време. Когато си отидат, разбираш за какви глупости си го пропилял.

- Коя е конкретната ситуация, в която разбрахте, че славата ви е споходила?
- Веднъж, докато си вървях по "Раковска", успоредно с мен започна да се движи черен джип. Стъклото бавно се смъкна с оня звук, който всички познаваме, и човекът от задната седалка тихичко започна да ми вика: "Джаро, Джаро...". Видях го с периферията на окото си и ми стана смешно. Искаше да ми каже, че сме от един отбор.

- Има поговорка, че един ден си петелът, който гордо се разхожда на двора, а на другия си вече сготвен в тенджерата. Изпитвал ли сте го на гърба си?
- Има и друга приказка. "Когато глътнеш въздух, не забравяй, че винаги има карфица". Това е истина, с която се събуждам всеки ден. И винаги си нося карфицата в джоба.

- Коя е "карфицата" във вашия случай?
- Най-близките ми хора. Те ме държат на земята.

- Кой беше най-тъмният период на известността?
- В първите сезони на "Под прикритие" имаше известна истерия. Хората те спират, искат да пият с теб, да ти разказват техни истории. Като влезеш в някой клуб, има един специфичен контингент, който веднага те разпознава... Ако не си го преживявал е забавно, но после става натоварващо. 

Михаил Билалов в кадър от „Под прикритие“

- Вие залитнахте ли?
- Представата ми за света не се е променила, защото аз работя на българския пазар и знам какви са параметрите му. Но да кажем, че за месец-два е имало известно отпускане.

- Как го преживяхте?
- С работа.

- Какво се промени в живота ви оттогава?
- (Смее се.) Когато полицаите ме спрат на улицата, са любезни.

- Коя е най-невероятната история, която сте чел за себе си?
- Че имам дете от вариететна танцьорка в Париж, но съм зарязал и двете бедни и гладни. Все едно, че го е писал Юго. Четох и се възмущавах от самия себе си.

- В какви ситуации трябва да се сдържате заради популярността, която имате?
- Когато ме напсуват на лош завой не спирам колата непременно, за да се разправям.

- Изглежда, че след 50 човек живее по-лесно в цирка на известните...
- Определено спира да ти пука. Тогава те занимават други неща.

- Днес много хора без талант искат да са известни. Как си го обяснявате?
- С това, че не знаят, че нямат талант. Това не е българско изобретение. Идеята, че вече всеки може да се самопродуцира в интернет, например, много помага както на талантливите, така и на неталантливите. Често пъти пълни идиоти стават звезди. Вкусовете на публиката също се променят. Не се възмущавам от това. Такива са реалностите. 

С Юлиян Вергов по време на репетиции

- Тогава да поговорим за реалностите. Ако вашите момичета дойдат и ви кажат днес, че искат да са популярни като Светлана Василева, какво ще им кажете?
- Децата ми живеят в Париж. Те не знаят коя е Светлана Василева. Аз също.

- Лъжете ме.
- Не лъжа. Коя е?

- Значи излиза, че за вас това е въпрос за сто хиляди лева?
- Ами не бих си заложил живота на него.

- За някои хора това е все едно да кажете, че слънцето изгрява от запад.
- (Смее се) Не ми пука изобщо.

- Светлана Василева е известна плеймейтка.
- Радвам се за нея.

- Това означава ли, че не се интересувате от жени?
- Интересувам се, но тези жени не са плеймейтки.

- А какви са тогава?
- Такива, които мога да слушам с удоволствие дълго, без да ми се налага да говоря.

- Интересно, популярността промени ли отношението на жените към вас?
- Истината е, че даже да си Квазимодо, щом си на екран жените ще те харесват. Несправедливо е, но е факт. Някога, като по-млад, съм полагал щури усилия, за да спечеля някоя жена и често съм се провалял. Сега с по-малко патрони произвеждаш точния изстрел. Естествено, отдавам го и на житейския опит, който вече имам.

- Почитателките ви сигурно се чудят дали сте толкова добър в леглото, колкото и на сцената?
- (За момент Билалов ме поглежда така, сякаш не е чул добре въпроса, но после осъзнава,че не е грешка.) Ами... Да ги оставим да се чудят... Това не зависи ли от жената, с която си? С грешния човек и най-правилното нещо ще е грешно.

- Ако решите, може да поискаме жокер?
- (Смее се.) Телефонът ми няма покритие. По-добре да си поръчам ново кафе...

- Какъв партньор сте в отношенията си с една жена?
- Защо питате мен?

- Защото ми е интересна вашата оценка?
- Аз съм Телец, което означава, че съм отговорен. Гледам да не давам лъжливи обещания. Или да казвам неща, които не мисля. Мразя и Свети Валентин. Всъщност не се сещам някой мъж да го харесва.

- А щедър ли сте?
- (Без да се замисля.) Мисля, че да.

- Колко е важен сексът за връзката?
- Ще ви отговоря като Георги Димитров: "Като слънцето и въздуха за всяко живо същество". Това достатъчно ли е?

- Напълно. А ако говорим за верността?
- Тя е важна, разбира се, особено ако човек може да я спазва.

- Вие успявате ли?
- Старая се.

- А колко е важно да си честен в едно интервю?
- (Смее се.) Толкова, колкото може да го понесе журналистиката.

- На кого се възхищавате в живота?
- На хората, които умеят да правят нещо с ръцете си. На майсторите на цигулки, например. Уважавам талант, който не притежавам.

- Спомняте ли си последния път, в който плакахте?
- Да, на молитва.

- Накъде върви светът според вас?
- Не съм свети Йоан, за да да напиша "Откровението" още веднъж. По-любопитните могат да го изчетат и сами и да си отговорят на този въпрос.

- Какво ви разстройва най-много?
- Тъпотата.

- Ако можете да се отпуснете и да кажете нещо свободно, без да ви пука, че много хора ще го прочетат, какво ще е то?
- Не мога да го кажа. Аз съм възпитан човек.

Интервю на Елица Григорова