Ако обичате хубавата българска музика, със сигурност сте попадали на парчета на групата Dead man's hat. Това е и причината, поради която избрахме талантливата им вокалистка - Ража Мадхун за едно от новите ни музикални лица. На страниците си #URBN ще ви среща с българските изпълнители и банди, които си заслужава да добавите в своя playlist. Първи пред "микрофона" Ража постави група Black Swells, чиито последен клип "Viper" възхити ценителите на качествения саунд и кинематография. Явор Бахаров е главния герой в него и се справя блестящо в ролята си.

Искало ли ви се някога да попаднете в дивото усещане на филмите на Тарантино?! А искате ли да усетите какво е да карате по Road 66, все едно сте във филм на David Lynch? Ако отговорът ви е "да", то звукът на тези момчета ще ви пренесе точно там. Група Тhe Black Swells е създадена през не толкова далечната 2014 г. Дебютират на фестивала "Rocket Psyence" в Mixtape 5, след което издават първото си ЕР (Dead Lovers Club) през 2015 г., а първият им албум ("Quite Life") излиза през 2016 г.

Членовете на бандата са Миро - на китара и вокал, Станимир - на бас и Крум - на барабани. Днес говоря с Миро, който по време на разговора ни през смях ми споделя, че е било трудно да намерят басист, който свири нотите "Ми, ми и ми" и същевременно пие с другата ръка без да се оплаква. Миро е мулти-инструемнталист. Освен че свири на китара и пее, той свири на цигулка и барабани.

Снимка: Личен архив

Запознайте се с него и неговата банда:

Кои са The Black Swells?

The Black Swell сме трима, които се опитваме да правим Rock&Roll, surf, psyche, Garage Punk.

Как започна да се занимаваш с музика и кога реши, че искаш да се занимаваш с това?

Занимавам се от малък, от първи клас свиря на цигулка (тук се изненадах приятно, защото познавам Миро и никога не съм подозирала, че е цигулар), ходил съм на уроци, учил съм до 8-и клас в основно училище с музикална паралелка, отделно съм ходил в музикална школа по цигулка.

Твоите родители ли те накараха да ходиш на уроци или по-скоро са уловили твоя таланат и са те насочили към музиката?

От много малък пея навсякъде, пеех на терасата, пеех в тоалетната, навсякъде. Харесвах много Елвис Пресли и нашите решиха, че трябва да стана музикант. Попитаха ме на какво искам да свиря и вариантите тогава бяха цигулка или пиано и си избрах цигулка, че е по-некомерсиална.

За първи път ви слушах преди две-три години. Първата ми асоциация бе за rock-n-roll музиката от 60-те години, а ти ми напомни за Джим Морисън и звученето на The Doors. Грабнахте ме от първите минути на сцената. А после, когато ви слушат вкъщи, някак ми напомянаше на саундтраковете на Тарантино. Повлиян ли си от тяхната музика и кои са бандите които са сформирали вкуса ти?

Малко е сложно, в смисъл че слушаме много неща, слушаме и много нова музика и се стараем да не дълбаем в клишираното, но определено има банди от 60-те, които ни повлияха по някакъв начин. Специално за The Doors и други подобни банди не бих казал, че са оказали влияние, въпреки че аз лично ги харесвам. Трудно е да се определи точно, по-скоро сме заимствали по малко от всичко. 

Гледах едно видео от ваш концерт в турски клуб на песента ви "Оne Shot". Как стигнахте дотам?

Откри ни човек от там, който има банда Riptilians From Andromeda, свирят в Истанбул с жена фронтмен, правят много интересни концерти. По някакъв начин ни намериха във фейсбук, писахме си, организирахме събитието и отидохме. Те се опитват да развиват местната ъндърграунд сцена там, канят различни банди, и ние бяхме една от тях.

Направи ми силно впечатление настроението на публиката. Няма нито един човек, който да снима с телефон (освен този, който е снимал клипа). Всички сякаш изпитват една еуфория от музиката и танцуват свободно. От личен опит мога да споделя, че това не се случва толкова често тук, как си го обясняваш?

Не знам. И аз съм се чудил защо навън хората избухват по един начин, а тук е някакво по-спряло. Има го това нещо, определено, но не мога да си го обясня. Може би хората навън са свикнали да ходят на такъв тип събития, да купонясват, да слушат нови, различни и интересни банди. Тук до голяма степен залагаме на някакъв вид "мейнстрийм" и хората излизат с нагласа, всичко е предопределено от самото начало. А пичът, който ни снима на въпросния концерт се раздаваше много, обикаляше навсякъде, качваше се на сцената между нас. Беше забавно. Не е професионално заснет клип, но е успял да хване духа на купона.

Можем ли да кажем, че това ви е най-добрият концерт?

Определено е от най-добрите.

А къде най-добре се почувства на сцена?

Мисля, че в Македония, там също много купонясват хората и умеят да се забавляват.

Ходили сте в Македония?

Да, ходихме в Куманово, Скопие...

А как стигнахте дотам?

Покрай бандата Doesn't Frogs, те имаха концерт там. След концерта се запознахме с местни хора и се оказа, че част от тях живеят в София. Станахме много близки с някои от тях и впоследствие те организираха събития там и ни поканиха.  Като цяло нашата идея е да свирим и да пътуваме на много места. Не се стараем да станем известни само в България, или само в чужбина. Не се борим за слава. Забавляваме се с това, което правим и смятам, че го правим от сърце.

Снимка: Личен архив

Преди седмица излезе първият ви официален видеоклип на песента "Viper", с главен действащ герой актьора Явор Бахаров. Мисля, че няма човек, който да не хареса как сте заснели всичко. Прекрасната актьорска игра на Явор Бахаров, танците му, музиката. Всичко е в синхрон - музика и видео. Разкажи ми малко за екипа и как се роди идеята за този ексцентричен видеоклип?

Свърза ни с режисьорът Кеворк Асланян. Наш познат, който ни помага с бандата. Той е имал идея за музикален видеоклип, впоследствие е чул за нас и се свързахме. Много професионално ни предложи идеята. Нямаше как да не я харесаме и така започнахме със снимките. Оттам нататък той събра екип (DOP:Крум Родригез, Продуцент Александър Кенанов), за които сме благодарни, и мислим, че се получи.

Мястото е много интересно, къде сте го заснели?

В киноцентър "Бояна" има подземия като мазета, много е голямо, има всякакви халета. Кеворк предварително беше проучил локацията и реши че това ще е най-подходящото място. Бяха се постарали наистина.

Как избрахте Явор Бахаров за тази роля?

Идеята беше да не избираме танцьор, който да подходи към това като изпълнение. Търсихме нещо по-новаторско. Да намерим някой, който да оцени идеята и да се раздаде на макс. Затова Кеворк се спря на него. Искам да благодаря на Явор, затова че се нави да изтанцува всичко и го направи толкова талантливо и добре.

Това ви бе първото официално видео от албума "Quite Life". Ще последват ли още?

Мисля, че да. Имаме идеи, но ще видим. Трябва да намерим подходящия екип, а ти знаеш че процесът е малко сложен. Можем да работим пак със същия екип. Бъдещето ще покаже.

Имате вече издадени едно EP ( Dead Lovers Club) и един албум (Quite Life). Мислите ли си вече за нова музика?

Стараем се да правим нови неща, искаме да ходим да записваме в Сърбия, а аз мисля да направя нов солов проект. С The Black Swells гледаме звука да е по-поп/рок и идват малко в повече тежките балади. Затова имам идея да направя проект сам, за да вкарвам цигулки и други струнни инструменти.

Можете да слушате The Black Swells на живо на 16 ноември в клуб "Maze" и на 28 ноември в клуб "Строежа" в София.