В напрегнатия трилър "Момичето в паяжината" феновете ще преживеят съвсем ново приключение на Лисбет Саландер. В него аутсайдерката, която не се вписва никъде - най-оригиналният и интригуващ воин в защита на правосъдието през 21-и в., поема на една от най-опасните си и прекалено лични мисии досега. Новата история от поредицата "Милениум" - под режисурата на Феде Алварес, е по кината от 9 ноември, съобщават разпространителите.

Според Клеър Фой, изпълнителка на главната роля, във филма ще видим онази част от характера на Лисбет, която е засегната от травма в миналото и поради която ѝ е трудно да формира нормални връзки. В същото време това е причината героинята да поеме на мисия, в която ще бъдат тествани уменията ѝ да надвие злото и да защити онеправданите. Всъщност става дума за опита ѝ да избяга от миналото, което обаче неизменно ще я застигне, коментира актрисата.

Когато учен наема Лисбет да открадне негова разработка от американците, тя се оказва замесена в мрачна и изпълнена с насилие паяжина от интриги, след като мистериозни сили отмъкват всички данни, подпалват апартамента ѝ и я оставят на ръба на смъртта. С помощта на стар приятел, журналиста Микаел Блумквис, Лисбет трябва да се впусне в опасно приключение, за да открие хакерите, да спаси малкия син на учения и да си възвърне това, което ѝ е откраднато. Докато паяжината се затяга, тя е измъчвана от сенките на своето собствено мистериозно минало...

Сверир Гуднасон, с исландско-шведски произход, популярен с ролята на шведската тенис легенда Бьорн Борг в "Борг-Макенроу", играе разследващия журналист Микаел Блумквист. За сестрата на Лисбет - Камила, е избрана холандската актриса Силвия Хоукс, нашумяла с "Блейд Рънър 2049". Лакийт Станфийлд (сериала "Атланта", Sorry to Bother You) е в ролята на Ед Нийдъм от Агенцията за национална сигурност, който преследва Лисбет Саландър, след като тя пробива неговата защита и отмъква важен код.

В международния актьорски състав са още Клаес Банг ("Квадратът") като мистериозна фигура по петите на Лисбет, Стивън Мърчант (Hello Ladies, "Логан") - компютърният магьосник Франс Балдер, Кристофър Конвъри като сина му Аугуст, Синьове Макоди Лунд - Габриела Грейн, главата на шведското разузнаване, Вики Крипс ("Невидима нишка") - Ерика Бергер, редактор на "Милениум".

Читателите по целия свят превърнаха книгите от поредицата "Милениум" в едни от най-успешните романи през новия век. Принос за това има експлозивното присъствие на Лисбет Саландер, най-открояващата се героиня на Стиг Ларшон. След четири изключително добре приети киноадаптации въздействието на Лисбет върху нейните почитатели се засилва. Затова когато през 2015 г. се появява продължението на поредицата - "Онова, което не те убива" от Давид Лагеркранс, следващият филм е ясен, отбелязват от екипа, цитирани от БТА.