Московски съд обяви за международно издирване Люси Щейн, член на руската пънк група "Пуси Райът" (Pussy Riot), която избяга в чужбина, за разпространяване на съзнателно "фалшива" информация за руските въоръжени сили, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската информационна агенция ТАСС. От своя страна защитата на Щейн е обжалвала решението на съда, който е постановил задочна мярка за неотклонение задържане под стража.

След като през февруари 2022 г. президентът Владимир Путин нареди на войските да нахлуят в Украйна, Русия прие редица закони, които налагат строги наказания на всеки, за когото се смята, че е дискредитирал въоръжените сили или е разпространявал фалшиви новини за тях.

ТАСС цитира източник от московския районен съд "Басманни", който казва, че Щейн ще бъде арестувана веднага щом влезе в Русия. Не се посочва обаче в разпространението на каква конкретна информация за въоръжените сили е била обвинена.

Феминистката опозиционна група "Пуси Райът" стана известна, след като през февруари 2012 г. нахлу със цветни маски в масковския катедрален храм "Христос Спасител", където изпя песен срещу Путин.

Въпреки че бе възхвалявана от някой хора на Запад за това, че оспорва схващанията на управлението на Путин, руските власти сметнаха, че групата умишлено се е опитвала да прояви неуважение към руската култура, морал и православие.

Двайсет и седем годишната Люси Щейн, която преди това е била общински съветник в един от московските райони, избяга от Русия, след като се измъкна по време на домашен арест. По-късно тя заяви, че е успяла да избяга, след като се е преоблякла в униформа на разносвач на храна.

По време на престоя си в Русия Щейн многократно е задържана от полицията заради участието си протестни митинги. По време на един от арестите през декември 2021 г. Щейн, заедно с друг член на "Пуси Райът" Мария Альохина, обявиха гладна стачка, припомня Ройтерс.