Парижкият музей Ке Бранли, посветен на примитивните изкуства, събужда света на мъртвите за един уикенд, за да разкрие невидимите страни на природата и да изследва връзката между извънзападните общества и отвъдния свят, предаде Франс прес.

Призраци, привидения, духове, божества... Публиката е поканена да се запознае с всички тези "нечовеци", които населяват колекциите на Ке Бранли-Жак Ширак, за петото издание на "Етнологията ще ви изненада" през уикенда, предава и БТА.

Два безплатни дни на конференции, изложби, представления, филми и срещи с изследователи по темата за невидимото - "обединител на много култури и предмети, представени в нашите постоянни колекции", споделя Филип Шарлие, директор на изследователския отдел на музея.

Съдебният лекар, преквалифицирал се в антрополог и специалист по призраци, духове и зомбита, иска да изследва връзката между "света на видимото" и този на отвъдното, който той нарича "немъртъв".

За разлика от западните цивилизации, в много култури на Азия, Амазония, Океания или Африка южно от Сахара границата между двете вселени е много тясна: за това свидетелстват магьосници, фетиши и всички тези "застъпнически предмети" като маски, статуетки, рокли, инструменти или дори някои наркотици.

Именно този "прозорец" към другия свят, понякога скрит в произведения на изкуството, Ке Бранли предлага да отвори.

В музея и градините му са планирани около тридесет събития, сред които запознаване с хаитянското вуду, семеен "лов на духове", конференция на тема "вирусът и джинът", нощно посещение на "скритите" пространства в музея и терасата под покрива, и други.

Открит през 2006 г., музеят Ке Бранли е създаден по инициатива на бившия френски президент Жак Ширак в защита на културите и народите, застрашени от глобализацията.