Британският музикален фестивал Гластънбъри отвори врати за посетители и въпреки че първите концерти от петдневния фестивал ще започнат днес, хиляди хора чакаха още от предната вечер, за да опънат палатките си възможно най-близо до главната сцена, съобщава БТА, цитирайки ТАСС.

Основната програма на Гластънбъри, който се провежда в Съмърсет от 1970 г. насам и още от първите си години си спечели репутацията на "британския Уудсток", ще започне в утре. Честта да закрият програмата в този ден на най-престижното място на фестивала - сцената Пирамида - ще бъде оказана на британската рок група "Arctic Monkeys".

Изпълнението на групата от Шефилд обаче е застрашено в последния момент. Групата отмени концерта си в Дъблин в понеделник, тъй като вокалистът Алекс Търнър имаше ларингит. Според вестник "Таймс" обаче организаторите се надяват, че музикантът ще се възстанови и ще свири на Гластънбъри.

Снимка: БТА

Американската група "Гънс ен' роузис" и сър Елтън Джон са потвърдени като хедлайнери за събота и неделя. Лана Дел Рей, Фатбой Слим, "Манескин", "Роял Блъд" също са обявени за изпълнители.

Един от първите изпълнители на сцената на Гластънбъри беше Марк Болан с групата "T. Рекс". Първоначално билетите струват 1 паунд, но с нарастването на популярността на фестивала цените на билетите се повишават, като сега входът за събитието струва 335 паунда (над 425 долара).

През десетилетията на сцените на фестивала са се изявявали повечето от най-известните британски и световни музикални изпълнители, а броят на участниците във всеки фестивал в Гластънбъри достига няколкостотин групи и изпълнители.

Снимка: БТА

Рекордът по посещаемост на фестивала е поставен през 1994 г., когато той привлича 300 000 души. Фестивалът се провежда в продължение на няколко години поред, след което спира за една година, за да се възстанови тревата, която е утъпкана от стотици хиляди хора за няколко дни.