Прочутият музикален фестивал Коачела се завръща в петък за първи път от 2019 г. и стотици хиляди посетители се очакват в Калифорния на фона на увеличаващия се брой случаи на Ковид-19 в САЩ, съобщи АФП, циритани от БТА.

Мащабното събитие се провежда в два тридневни етапа - 15-17 април и 22-24 април. Тази година участват Били Айлиш, Хари Стайлс и Уикенд, както и "Суидиш хаус мафия".

Изданието през 2020 г. бе отменено заради пандемията от новия коронавирус, последваха още две години на хаотични промени в програма и концерти.

След тригодишното прекъсване Коачела се възприема като тестово събитие за индустрията, все още в нестабилно положение след проблемите, предизвикани от пандемията.

Embed from Getty Images

Организаторите казаха, че няма да изискват документи за ваксинация, носене на маски и спазване на социална дистанция.

Фестивалът се провежда основно на открито и се очаква да посреща по около 125 000 ентусиасти дневно от цялата страна и от чужбина, доста от които са отседнали на палатки или в намиращи се наблизо хотели.

Фестивалът предлага два центъра за тестове за Ковид-19. Говорителят на местните здравни власти Хоси Арбальо каза, че в района ще се увеличи и капацитетът на лабораториите за тестове. След като в цялата страна броят на заразените падна през януари, сега той постепенно расте, достигайки средно до 31 000 нови случая на ден по данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

В някои университети бяха върнати изискванията за носене на маски, но в по-голямата част от страната, включително и в щата Калифорния, санитарните ограничения са минимални.

Сред другите големи имена в програмата на Коачела тази година са Меган дъ Стелиън, Фийби Бриджърс и Доджа Кет.

В последния момент, след оттеглянето на Кание Уест, бяха включени Уикенд и "Суидиш хаус мафия". Травис Скот също се отказа от изява на фестивала след смъртоносния инцидент на концерта му в Хюстън миналата година.

Планирани са още концерти на суперзвездата Стромай, палестинският диджей Сама Абдулхади и Блек кофи от РЮА. Изненадата е концертът в петък вечер на "Аркейд файър".

Embed from Getty Images