14-годишната Малена от Армения спечели "Детска Евровизия 2021" с общо 224 точки от оценките на журитата на страните-участнички плюс зрителския вот.

Финалът на надпреварата се състоя в центъра за музика и сценични изкуства "La Seine Musicale", край Сена. Песента, с която тя победи е озаглавена "Qami Qami". Красивата дългокоса Малена свири на виолончело и кара скейтборд. Тоалетът й обаче не заслужаваше кой знае каква оценка - с футуристични метални цветове и нелепа кройка, скриваща фигурата й.

Сара Джеймс от Полша с нейната "Somebody" се нареди на второ място, но песента, певицата и стайлинга все пак не бяха сред най-добрите на вечерта.

Имаше много по-силни изпълнения. Например португалският участник Симао Оливейра, сам, без помощта на балет, или мултимедия, изпя чисто и уверено доста впечатляващата композиция "O Paspaz".

Във форумите хората коментират, че истинският победител е представителят на Франция - Ензо, който направи чудно представяне с "Тик-Так" - песен, която можеш да запомниш, да са тананикаш и на която да танцуваш весело с приятели. Сценичната среда на изпълнението му приличаше на кабаре, а 13-годишният чаровник, син на пилот и по тази причина израснал на различни места по света, дава заявка за бъдещ разбивач на момичешки сърца - къдрици, стичащи се по челото му, супер усмивка и много харизматично присъствие. Ензо финишира трети с 187 точки.

Другият сладур на вечерта беше Нико от Грузия, чиято песен "Let's Count The Smiles" също звучеше като ефирен шансон, такава беше и хореографията, а хитрият ход на авторите на парчето беше припевът да е на френски. Грузия получи и 12-те точки на Малта, Армения, Франция. 

Нашите представители Денислава и Мартин, които според форумите също бяха от любимците на зрителите, се класираха на 16-о място с "The Voice of Love". Стилно и премерено беше тяхното изпълнение-в началото бяха сгушени в палатка със светлини, която от страната на публиката изглеждаше като театър на сенките и се виждаха две мънички фигури, които сякаш си шептят нещо. Дени беше в нежна, бяла рокля, а Мартин с бяла риза и бежов панталон.

В социалните мрежи зрителите отбелязаха колко точно и отлично е било представянето им. Те изглеждаха като зрели изпълнители с хармония помежду им, напомняха на елфи с лекотата, с която се движеха по сцената. Във вокално отношение превъзхождаха повечето участници. Излязоха под номер 6, но събраха 39 точки от гласуването на националното жури и 38 точки от зрителския вот, който беше онлайн. Тяхната визитка е била заснета в универсален магазин на 115 години.

Дуетът от Казахстан също силно впечатли публиката.

Алинур Хамзин обича да свири на пиано и да играе шах. Бекнур Жанибекули е роден в Астана, Казахстан, но в момента живее в Страсбург, Франция. Той е роден с фокомелия, но това не спира страстта му към пеенето, музиката и намирането на нови приятели. При фокомелията се наблюдава необичайно скъсяване на ръцете или краката и макар да беше в инвалидна количка, талантът му го издигаше над всичко.

Това беше 19-тото издание на песенния конкурс, на 19 декември, с 19 страни-участнички. Водещи на церемонията бяха Оливие Мин, Елоди Гусен и Карла. Всяко национално жури се състои от петима души - трима професионални музиканти и две деца на възраст от 10 до 15 години. България даде своите 12 точки на Украйна и Олена Ушенко. 

Конкурсът започна с изпълнение на дуета "Офенбах", светлинно шоу и балет, облечен в трите цвята на Франция - синьо, бяло, червено. Валентина, която донесе домакинството след победата си в Полша миналата година, изпълни накрая песента, с която спечели " J"imagine".

В тези трудни времена, музикалната надпревара ни остави с усещането за това, от което всички, по всяко време имаме нужда - надежда.