Ирландия не успя да се класира за големия финал на Евровизия. Брук Скалиън изпълни поп парчето "That's Rich", но не осигури успеха за родината си.

Страната се е състезавала 54 пъти, триумфирайки в рекордните седем пъти, но не е печелила от 1996 г. с "The Voice" на Аймиър Куин.

Брук от Ирландия

Снимка: БТА

Въпреки че Брук получи възторжени аплодисменти след енергичното си изпълнение, не спечели международната публика.

Вторият полуфинал включваше редица странни изпълнения, включително на Констракта, с истинско име Ана Джурич от Сърбия, която спечели публиката с особената си песен за Меган Маркъл, осигурявайки си място в топ 10.

Констракта

Снимка: БТА

Швеция също завоюва място на финала, като Корнелия Якобс прекара по-голямата част от представянето си на пода, осветена от променящ цвета си кръг. Диамантеното покривало на лицето на представителя на Австралия Шелдън Райли му помогна да спечели място на финала, изкуствения бик с червено покривало, който Ахил Лауро от Сан Марино беше яхнал обаче не му съдейства и той не продължи напред.

Снимка: БТА

Израел, Малта, Кипър, Северна Македония и Черна гора също не успяха.

Финландия имаше повече късмет с осигуряването на място в топ 10, а техният представител, рок групата The Rasmus, забавлява публиката, след като откри втория полуфинал с песента си Jezebel.

10-те страни преборили се място на финала в "Пала Алпитур" в Торино, Италия са Белгия, Чехия, Азербайджан, Полша, Финландия, Естония, Австралия, Швеция, Румъния, Сърбия.

20 държави ще се състезават за короната на победителя.

Андромаха от Кипър отпадна

Снимка: БТА

Пет държави отиват директно на финал и това са Германия (Малик Харис - с "Rockstars"), Испания (Шанел - SloMo), Франция (Алван и "Ахез с "Fulenn"), Великобритания (Сам Райдър със Space man) и Италия (Махмуд и Бланко с Brividi).

32-годишният Сам Райдър е звезда на TikTok и втори фаворит сред букмейкърите след украинците "Калуш оркестра".