Три нови категории ще бъдат добавени към наградите "Грами" през 2024 г., обяви Национална звукозаписна академия на САЩ.

Златни грамофончета ще бъдат раздавани и за най-добър поп денс запис; най-добро африканско музикално изпълнение и най-добър алтернативен джаз албум.

Освен това за две съществуващи вече категории ще могат да гласуват всички членове на Академията, които участват в избора на носителите на престижните статуетки: за продуцент на годината и за автор на песен, като последната категория беше въведена за първи път през 2023 г.

Преди това т.нар. общи категории включваха отличия за най-добър нов изпълнител, албум, запис и песен на годината.

Членовете на Националната звукозаписна академия на САЩ могат да дадат своя вот за победителите в общите категории, както и в до десет в три жанрови области, като е препоръчително да се ограничат до сфери на тяхната компетентност.

Промените в тези две категории отразяват развиващата се музикална индустрия, в която все повече се отличава приносът на авторите на песни и на продуцентите.

Снимка: Getty Images

Новата категория за най-добро африканско музикално изпълнение ще подчертае "регионалните мелодични, хармонични и ритмични музикални традиции", се посочва в съобщението.

Досега тези изпълнители се състезаваха в категорията за най-добро глобално музикално изпълнение, въведена за първи път през 2022 г. Преди 2020 г. категорията се наричаше "световна музика". Промяната беше въведена, за да се избегнат асоциации с колониализма.

Категорията за най-добър поп денс запис е за "музика в горещи ритми, подходяща за танци" и за записи, които се отличават със силни ритмични бийтове и електронни инструменти с акцент върху вокалното изпълнение, мелодията, предава БТА. В нея обаче не влизат денс ремикси.

За "най-добър алтернативен джаз албум" ще се конкурират продукции, които съчетават джаз и други музикални стилове, включително "R&B, хип хоп, класическа музика, поп, рап, електронна/танцова музика и/или художествено слово".

Снимка: Getty Images