Още откакто преди малко повече от месец със сълзи на очи Сашо Кадиев обяви в ефир, че напуска "Преди обед", излъчващо се всяка делнична сутрин в ефира на bTV, останалите медии изпаднаха в своеобразно състезание помежду си, надпреварвайки се в догадките си кой ще го замести пред камера. Сега обаче официално бе потвърдено, че Петър Дочев, чието име бе едно от най-тиражираните предположения, ще заеме овакантения пост на водещ, превръщайки се в екранна половинка на Деси Стоянова.

Притиснати от времето, предвид наближаващия нов сезон, през който предаванията ще се завърнат на екран, преди броени минути от телевизията съобщиха, че изборът им действително се е спрял на актьора, добил популярност у нас най-вече с участието си в сериала "Пътят на честта". По всичко личи, че те са останали доволни от представянето му в студиото на шоуто, когато преди няколко месеца за един от неговите епизоди заместваше сина на Катето Евро, докато той бе в отпуска.

Вижте снимки на Петър >>

Петър е роден в Бургас, където завършва гимназия с профил география. Наред с интереса си към света, в тийнейджърските си години той се увлича по бойните спортове и усилено тренира киокушин карате. След това обаче музика го завладява и предопределя артистичния му път в живота. Тогава момчето преоткрива изразяването чрез нотите, а след това и актьорството на аматьорско ниво. Веднага след завършването на средното си образование е приет в НАТФИЗ, където става част от класа на проф. Атанас Атанасов. Завършва "Актьорство за драматичен театър" през 2015 г. Едва дипломирал се, през същата година той е поканен на щат в Младежкия театър "Николай Бинев", където прекарва три години преди да излезе на свободна практика.

В момента играе на сцените на Народен театър "Иван Вазов", Драматичен театър Пловдив, Театрална работилница "Сфумато", Театър "Азарян" и "Топлоцентрала". Популярни постановки с негово участие са "Някои го предпочитат...", "Кухнята", "Срещу течението на Хъдсън", "Стъклената менажерия", "Под купола небесен", "Одисей", "Не падай духом" и др. Снимал се е за няколко български филма и сериал.

Любопитен факт е, че заради атлетичната му фигура, която неотдавна показа, събличайки се чисто гол пред фотографския обектив, за рекламна кампания на модна марка, в която си партнира с колежката си Койна Русева, в средите го наричат с името на древногръцкия бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата, а именно Аполон.

Макар да не обича да говори за личния си живот, както всъщност неведнъж сам е посочвал в разговорите си с пресата, преди време артистът потвърди, че е романтично обвързан с друга звезда от театралната сцена и големия екран. Става въпрос за Ирмена Чичикова, която е ухажвал в продължение на малко повече от две години, когато в крайна сметка неговото постоянство и търпение му се отплащат, увенчавайки се с успех. Настоящата му половинка е със седем години по-голяма от него, но това далеч не притеснява Дочев, тъй като той не отдава голямо значение на разликата във възрастта им. По думите му тя никога не е била определяща в любовта. В началото двойката преценява, че ще бъде по-добре да запази в тайна чувствата си, за да не окажат нежелан ефект на кариерите им, но в последствие, когато чувствата им нарастват, те започват да публикуват в социалните мрежи свои общи снимки, с които разкриват, че са заедно.

През една от изявите си в "Преди обед", Петър споделя, че на два пъти е бил заплашван с нож. В първия случай до гърлото му бил опрян такъв от гневен шофьор, който блокирал колата на актьора и го атакувал, след като той му показал с жест, че е луд. Дочев изтръпнал и единственото, което успял да повтаря, било: "Пич, прибери ножа". В крайна сметка самият нападател признал, че заради подобно действие е нападал и друг човек, за което е бил в затвора. След това се успокоил и започнал да говори с актьора. За щастие развръзката била положителна.

"Поканих го на театър, той дойде", разказа по онова време за учудване на всички Петър Дочев.

Актьорът разказа още, че той и негов колега решили да се намесят в грозна сцена, в която станали свидетели на как мъж заплашва и бие жена. Насилникът обаче извадил нож и се измъкнал. Тогава Дочев и сътрудникът му се обадили в полицията. Именно защото се сетили да кажат, че мъжът имал хладно оръжие в себе си, той бил арестуван.

Сега обаче артистът ще седне на дивана, разположен в студиото на шоуто, в различна роля, вече не като гост, а като водещ, който ще забавлява зрителите, разговаряйки с интересни събеседници. Богатото разнообразие от срещи ще бъде допълнено с нови рубрики, които обещават качествено развлечение, както от bTV изтъкват.

От медията отбелязват, че прекрасната атмосфера в студиото и за аудиторията пред малкия екран ще допринесе не само новият тандем на Деси и Петър, но и новият дом на предаването. Той е създаден в новия студиен комплекс на телевизията според изискванията за green filming практики и е изграден с екологични и устойчиви природни материали, мултифункционални зони, възможности за паралелно заснемане и излъчване на повече гости и тематични рубрики, модерна LED осветителна и аудио-визуална техника. Цялото пространство създава неповторими усещания за мястото у дома, където сядаме със семейството или с приятели и говорим за наистина важните неща в ежедневието - кино, обществени процеси, интересни истории, важното от живота в България и света.