Мислите ли, че един цитат може да промени нечий живот? Защо не? Шансът е още по-голям, ако той е част от някоя наистина добра лента... Филмите притежават мощен заряд, който стига директно до сърцата на зрителите и предизвиква у тях силни емоции. Например романтичните истории като "Тетрадката" или "Титаник", които до финалните си надписи, неминуемо пораждат у нас желанието да прегърнем близките си.

Факт е, че независимо дали ни просълзяват или ни дават кураж да продължим напред въпреки трудностите, едни от най-вдъхновяващите послания се изричат от актьорите на големия екран.

Затова, без повече увъртане, нека си припомним 20 от най-добрите цитати в киното.

"Мъдрият човек може да научи от враговете си повече, отколкото глупакът от приятелите си." - филм "С пълна газ"

"Кой е по-глупав, глупакът или този, който го следва?" - филм "Междузвездни войни"

Снимка: Официална страница на филма в Instagram

"Не позволявай на никого да те кара да се чувстваш така, сякаш не заслужаваш онова, което искаш." - филм "10 неща, които мразя в теб".

"Великите мъже не се раждат, те се превръщат в такива." - филм "Кръстникът"

Снимка: Официална страница на филма във Facebook

"Единствено това, което правиш в момента, е от значение." - филм "Блек Хоук"

"Само защото някой се е препънал и се е отклонил от пътя си, не означава, че се е загубил завинаги." - филм "Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще"

"Животът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите, които спират дъха ти." - филм "Хитч"

"Животът се движи на бързи обороти. Ако от време на време не спреш, за да се огледаш, може да го пропуснеш." - филм "Почивният ден на Ферис Бюлър"

"Никой не може да ни удари по-силно от самия живот, но не е важно колко силно можете да удряте. Важно е колко силен удар можете да понесете и да продължите напред. Важно е колко можете да понесете и да продължите напред. В това се изразява победата." - филм "Роки"

Снимка: Официална страница на филма във Facebook

"Най-големият ни страх не е, че сме неспособни. Най-големият ни страх е, че имаме неконтролируема мощ. Това, което най-много ни ужасява е нашата светлина, не тъмнината. Няма нищо по-ясно от страха, че другите хора няма да се чувстват сигурни около теб. Всички ние трябва да блестим, както го правят децата. Това не е само в някои от нас, това е във всички нас. И когато оставим собствената ни светлина да сияе, ние непосредствено даваме на другите хора разрешение да направят същото. Когато се освободим от собствения ни страх, нашето присъствие автоматично освобождава останалите." - филм "Треньор Картър"

"Животът ни се определя от възможностите, дори от онези, които пропускаме." - филм "Странният случай с Бенджамин Бътън"

"Не сме изживели напълно живота си, ако не сме готови да умрем за тези, които обичаме, за онова, в което вярваме." - филм "Селма"

"Всеки човек умира, но не всеки човек живее истински" - филм "Смело сърце".

Снимка: Официална страница на филма във Facebook

"Понякога хората, за които никой няма високи очаквания, постигат неща, които никой не може да си представи." - "Игра на кодове"

"Не можем да оттеглим решенията, които сме взели. Можем единствено да повлияем на тези, които ни предстоят." - филм "Смъртоносен противник".

"Отказваме се от мечтите си, боейки се, че може да не се осъществят или още по-лошо, страхувайки се, че може да се сбъднат." - филм "Да откриеш Форестър"

"Не способностите ни показват кои сме в действителност, а изборите, които правим." - филм "Хари Потър и Стаята на тайните"

"Това, което правим приживе, отеква във вечността." - филм "Гладиатор"

Снимка: Официална страница на филма във Facebook

"Никой не е постигнал нищо значимо, бъдейки като всички останали." - филм "Най-великият шоумен"

"Цветето, което цъфти по време на бедствие, е най-рядкото и най-красивото от всички." - филм "Мулан"

"Това, че не виждам нещо, не означава, че не мога да вярвам в него." - филм "Кошмарът преди Коледа"