Хот-дог вместо пръсти, пластмасови въртящи се очички и говорещи камъни едва ли са основни елементи на масовото филмово производство. И все пак те се превърнаха в културен стандарт на понякога озадачаващия абсурдистки филм "Всичко навсякъде наведнъж", който заплени Холивуд, пишат задокеанските издания.

Научнофантастичната кунг-фу комедия с Мишел Йео в ролята на изтощена собственичка на пералня, която просто се опитва да подаде данъчната си декларация, "помете" водещите награди преди кулминацията на сезона - "Оскар"-ите, и се превърна в основен претендент за топ отличието за най-добра лента.

Малайзийскатаа актриса се превъплъщава в Евелин, американка от китайски произход, която е в конфликт със съпруга си, баща си, дъщеря си и старомодна данъчна одиторка, в образа на която влиза Джейми Лий Къртис.

Тя се бори заедно с тях или срещу тях в алтернативни вселени, изпълнени със странности като хора с хот-дог вместо пръсти, готвач с енот под шапката, пластмасови въртящи се очички, гигантски бейгъл.

Драстичното отклонение от традиционното разказване на истории е една от причините за неговата привлекателност, казва Клодет Годфри, която избра "Всичко навсякъде наведнъж" да открие кино фестивала Саут бай Саутест миналата година.

"Мисля, че хората наистина са жадни да станат свидетели на нещо невиждано досега, което да ги заинтригува или ангажира по нов начин", каза Годфри.

Сред продукциите, с които "Всичко навсякъде наведнъж" ще се съревновава за престижното отличие, което ще бъде присъдено през неделната вечер в "Dolby Theatre", са касоразбивачите "Аватар: Природата на водата" и "Топ Гън: Маверик", биографичният "Елвис", германският римейк на "На Западния фронт нищо ново".

Снимка: АР/БТА

Холивудските продуценти, актьори, сценаристи и режисьори вече дадоха главните си отличия на заглавието на наградните церемонии по пътя към "Оскар"-ите.

Филмът спечели любовта на зрителите в киносалоните, реализирайки 105 милиона долара в международния бокс-офис. Сумата надвишава над четири пъти производствените му разходи от 25 милиона долара.

Кинокритичката Алисън Уилмор казва, че "Всичко навсякъде наведнъж" жъне успехи, защото разказва на езика на съвременната популярна култура за всекидневния стрес и за разминаването между различните поколения в едно имигрантско семейство.

Според нея вкарването на голям мащаб с теми като спасяването на света, да бъдеш избрания, прескачането в различни вселени в толкова малка история е това, което завладява хората.

Освен това лентата се появява в момент, в който публиката вече е готова да приеме предимно азиатски актьорски състав в различен тип история, казва Акира Мизута Липит, професор по кино и медийни науки в университета на Южна Калифорния.

Промяна започна с хитове като "Луди богати азиатци" и "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена", както и с появата на повече азиатски актьори като Минди Кейлинг и Аукуафина по телевизията.

Въпреки успеха на "Всичко навсякъде наведнъж", някои от феновете на филма признават, че на моменти са били объркани, пише БТА. Звездата Джеймс Хонг намекна за това объркване, когато филмът беше отличен на наградите на Гилдията на филмовите актьори. "Разбрахте ли всичко това?", попита публиката Хонг, който играе ролята на възрастния баща на героинята на Мишел Йео. "Е, отидете да го гледате втори и трети път и може би ще го разберете", каза той.