На 3 и 4 август на голямата поляна до Петропавловския манастир край Лясковец ще се проведе първото издание на хип-хоп фестивала Goloka. Подробности за музикалното събитие разказа Николай Геранлиев - Герата, който също се занимава с хип-хоп музика и облекло, пред журналистката от "Монитор" Иваничка Кючукова:

Как се събира смелост да направиш хип-хоп фестивал и то край Лясковец? И по-важното - защо?

Когато човек има силно желание и воля, се появява и смелостта. Избрахме Лясковец, тъй като районът е спокоен и се намира в централна България, тоест на почти еднакво разстояние от всички големи градове в страната. Местността около манастира "Св. Св. Петър и Павел" по традиция е предвидена за събори и фестивали. Има изградена сцена, големи поляни и горa. Намира се в непосредствена близост до Велико Търново и Арбанаси. През времето манастирът е приютявал много революционери и национални дейци, има дълга история. За нас е важно мястото да носи позитивна енергия и заряд и в същото време да е далеко от градската среда. Така човек се отпуска и забавлява по-лесно. А и хората в провинцията са по-жадни за такива мероприятия, отколкото в столицата, където има изобилие.

Какво означава името на фестивала - Goloka?

Когато преди 5 години, заедно с Nasimo, един от най-популярните български майстори на стенописа, търсихме име за нашата идея да правим дрехи с послание, открихме думата "goloka". Буквално Goloka в превод от санскрит означава - място на любовта, красотата и щастието. Това име беше и e достатъчно силно като заряд за нашата идея, а именно - да даваме личен пример, като изразяваме себе си чрез изкуството. То от своя страна ни служи за издигане на съзнанието и трансформирането на похотта в чиста любов. Така, според нас, когато сме по-осъзнати и отговорни за всичко, което правим, можем да постигнем едно по-щастливо съществуване.

Има ли достатъчно бг хип-хоп за да напълни качествено един фестивал? Наложи ли ви се да правите компромиси?

Да, налага се да направим компромис и то поради факта, че не можем да поканим наведнъж всички групи и артисти, които искаме, защото броят им е наистина голям. България е богата на талантливи хора, които жадуват да бъдат чути и видяни.

Двудневният билет за фестивала е на цена 30 лв., 20 лв. - за ден. Пропуските ще са с 5 лв. по-скъпи на място. Деца до 7-годишна възраст влизат безплатно.

Снимка: Официален PR на събитието

Снимка: PR