Известният музикант Нийл Йънг продаде 50% от правата върху музиката си на британска инвестиционна компания.

"Hipgnosis Songs Fund" обяви, че е придобила половината от правата и приходите от близо 1180 песни на 75-годишната рокзвезда, композирал "Heart of Gold'', "Rockin' in the Free World'' и "Cinnamon Girl.'' Подробности по сделката не бяха оповестени.

Тя става факт месец, след като Боб Дилън продаде правата на повече от 600 свои песни на "Universal Music Publishing Group". Според различни информации договорът е на цена между 300и 500 милиона долара. Стиви Никс продаде 80 на сто от музиката си "Primary Wave Music" за 100 милиона долара, според някои информации.

Основателят на "Hipgnosis Songs Fund" Мерк Меркуриадис каза, че си купил албум на Нийл Йънг, когато бил на седем години.

"Harvest" беше мой постоянен спътник и зная всяка нота, всяка дума, всяка пауза", каза той. "Оттогава до днес Нийл Йънг или поне неговата музика, е мой приятел".

Йънг бе сред творците, които категорично не разрешават използването на музиката им в реклами и кампании, припомня БТА. През 1988 г. той критикува артистите, които го правят. В песента той пее: "Не пея за "Pepsi", не пея за "Coca-Cola". Не пея за никого. За да не изглеждам като шут", а видеото към песента пародира реклами с участието на Майкъл Джeксън и Ерик Клептън. Според сп."Rolling Stone" творецът поддържа тази линия поне до 2016 г. Не става ясно дали сделката с инвестиционната компания бележи промяна в това отношение.

В официалното съобщение за сделката Меркуриадис казва, че компанията му и Йънг споделят еднаква "етика и страст, породени от вярата в музиката и тези важни песни. Никога няма да има "Златен бургер", но ще работим заедно, за да направим така, че всеки да ги чуе според условията на Нийл".

Йънг е автор на близо 70 албума като солов изпълнител и с групи като "Buffalo Springfield", "Crazy Horse" и "Crosby, Stills & Nash".