Само за тази година филми, достъпни изключително чрез стрийминг услуги, ще могат да претендират за награди "Оскар", съобщават световните агенции, позовавайки се на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Според обичайните правила даден филм трябва да е прожектиран в киносалони в Лос Анджелис, Калифорния, за да е избираем за най-престижните киноотличия. Академията обаче временно облекчава критериите, тъй като киносалоните бяха затворени заради пандемията от новия короновирус.

"Продукции, които по-рано е планирано да излязат по кината, но първо са излъчени по комерсиални стрийминг и VOD (видео по поръчка) платформи, ще могат да претендират за водещата награда за най-добър филм, както и за отличия в основните и специализираните категории", се посочва в изявлението, поместено на сайта на "Оскари"-ите.

Организаторите подчертават, че облекчението важи само за предстоящата 93-а церемония за наградите "Оскар", насрочена за 28 февруари 2021 г., и ще престане да функционира "в ден, определен от Академията, и след като киносалоните се отворят отново", пише БТА.

Уточнено е също, че за да участва в селекцията, филмът трябва да бъде поместен на собствения сайт за стрийминг на Академията за кинематографично изкуство и наука в рамките на 60 дни от датата на излизането му.