Джанет Йънг, президент на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, откри традиционния обяд на номинираните за награда "Оскар" с думите, че реакцията на организацията към поведението на Уил Смит на миналогодишната церемония е била неприемлива, съобщиха световните осведомителни агенции.

"Научихме от това, че Академията трябва да бъде напълно прозрачна и да дава отчет за действията си, особено в кризисни времена трябва да действаме бързо, състрадателно и решително, за наше добро и за индустрията ни", каза тя в началото на събитието в хотел "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис.

"Ние се ангажираме да поддържаме най-високите стандарти, като същевременно създаваме промените, които искаме да видим в нашата индустрия", увери тя.

Джанет Йънг беше аплодирана бурно, когато каза, че наградите във всички категории ще бъдат излъчени на живо по телевизията, за разлика от миналата година. Тя напомни, че благодарствените речи трябва да се ограничат до 45 секунди.

Анджела Басет е номинирана за актриса в поддържаща роля

Снимка: Getty Images

Сред почти 200-та участниците в обяда бяха звездите на черната комедия "Баншите от Инишерин" на режисьора Мартин Макдона, Колин Фарел, Брендън Глийсън, Кери Кондън. Сред многобройните звезди бяха режисьорът Стивън Спилбърг, актрисата Кейт Бланшет, Том Круз в ролята на продуцент.

След обяда номинираните позираха за традиционната снимка.

Церемонията за наградите "Оскар" е насрочена за 12 март в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ ще бъде комикът Джими Кимъл.

Кери Кондън също е номинирана за поддържаща роля в "Баншите от Инишерин"

Снимка: Getty Images

Филмът "Всичко навсякъде наведнъж", който съчетава елементи на абсурдистка комедия, научна фантастика, екшън с бойни изкуства, фентъзи, води с 11 номинации за 95-ите награди "Оскар". Той се съревновава за наградата за най-добър филм с "На Западния фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис", "Семейство Фейбълман", "Тар" ("Лидия Тар"), "Топ Гън: Маверик", "Идиотският триъгълник" и "Жените говорят".

Награда "Оскар" за най-добър режисьор си оспорват Мартин Макдона за "Баншите от Инишерин", дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт за "Всичко навсякъде наведнъж", Стивън Спилбърг за "Семейство Фейбълман", Тод Фийлд за "Тар" ("Лидия Тар") и Рубен Йостлунд за "Идиотският триъгълник".

За най-добър актьор са номинирани Брендън Фрейзър за "Китът", Колин Фарел за "Баншите от Инишерин", Остин Бътлър за "Елвис", Бил Наи за "Да живееш" и Пол Мескал за "След слънце", а аз най-добра актриса Ана де Армас за "Блондинка", Кейт Бланшет за "Тар" ("Лидия Тар"), Андреа Райзбъро за "Лесли", Мишел Уилямс за "Семейство Фейбълман" и Мишел Йео за "Всичко навсякъде наведнъж".