Веган тортата на Силвена Роу от "Мастършеф" довчера беше хит, но вече има конкурент! Седмици наред домакините си разменяха рецепти за полезния сладкиш, а сега се опитват да забъркат фамозната закуска на младия гост в кулинарното шоу шеф Владимир Тодоров.

Въпреки че залага на добре познати продукти, рецептата му за яйца "Бенедикт" по панагюрски и палачинка със сорбе от кокос, портокали и маракуя, се оказа изключително трудна за изпълнение.

Да я повтори едно към едно в "Мастършеф" успя единствено виетнамката Куин. Конкурентите ѝ - копирайтърът Ивайло, музикалният продуцент Николай-Файчето и сервитьорът Добромир се издъниха на различни етапи.

Най-много ядове тримата браха с палачинката. За да стане печивото "въздушно", първо се забъркват два жълтъка, брашно, мляко и зехтин, а към тях се прибавят разбитите отделно с миксер три белтъка, захар и сок от лимон. Сместа не се изсипва директно в нагорещения тиган, а се поставя в сладкарски шприц и се изстисква от центъра към периферията под формата на охлюв. След като се изпече, внимателно се сгъва на две, а към нея се добавя сос от пюре от маракуя и току-що изцеден портокал, плюс филенца от цитрусовия плод.

Снимка: bTV

Успоредно с палачинката се приготвя втората част от "закуската за шампиони". Върху препечена до златисто филийка се поставят две поширани яйца и се заливат със сос "Холандез", в който са добавени кисело мляко, копър, чесън, сол и лимон. Декорацията е от пържени хапки сирене, масло с пушен червен пипер и микро фенел.