Нов риалити формат, както и нов сезон на сериала "Откраднат живот", ще предложи Нова телевизия на зрителите си при старта на новия тв сезон тази есен. От медията разкриха някои подробности, въпреки че традицията повелява част от изненадите да бъдат пазени в тайна преди края на лятото.

Популярното световно риалити "Игри на волята: България" стъпва на българска земя, за да открие храбри и волеви българи. В предаването се съчетават физически изпитания и стратегическа мисъл. Целта е зрителите да видят точно тази комбинация от качества, с която можем да се гордеем като нация.

Акционерите на Нова тв са одобрили финансирането на още няколко проекта, включително и филмови. Намерението им е за повече български сериали, по-голямо присъствие на български продукции в ефир. В този ред на стратегиска перспектива излъчването на новия сезон на "Откраднат живот" звучи като очаквана и логична новина.

"С кампанията "NOVA подкрепя българските филми показахме, че приемаме за своя кауза утвърждаването на българските актьори, режисьори и продуценти. За последните 3 години (2016, 2017 и 2018) излъчихме близо 7 пъти повече български филми и сериали в праймтайма, което възлиза на над 620 ефирни часа", коментира изпълнителният директор на "Нова Броудкастинг груп" Вяра Анкова.

От програмата за предстоящия сезон отпада "Господари на ефира". Страните в преговорите - Нова тв и Глобал, не са се договорили по всички точки, но това не означава, че отношенията им ще приключат. Пример за това е успехът на седмия сезон на на "Като две капки вода". Шоуто завърши като най-гледаното предаване от 18-49-годишните на българския телевизионен пазар през тази пролет. 43,2% от тази аудитория е предпочетола шоуто, като това е над 2 пъти повече от зрителите, избрали конкурентната телевизия по същото време. Над 3,2 милиона са видеогледанията в онлайн платформите на компанията.

В следващите 2 години приоритет ще бъде технологичната модернизация на телевизията. Вече са стартирали проектите по пълното технологично обновяване. Паралелно вървят промени на няколко нива в управлението на групата - финансово и структурно, подобряване ефективността на работата, повишаване качеството на телевизионните и дигитални продукти и инвестиция в човешки капитал.

"Това е стандартна бизнес практика по целия свят, но когато става дума за медия, се превръща в особено чувствителна тема. Бизнес решения в медиите лесно могат да се представят като намеса в свободата на словото. Ако те не са професионално обосновани, проблемът ще е голям. Но не може всяка реформа в една медия да се обвива в реториката за възпрепятстване на свободата на словото. При все по-голямата конкурентна среда всяка една компания се променя. Понякога това е с цената на болезнени реформи", обяснява Вяра Анкова.

По въпроса с напрежението около кадровите промени в сайтовете към медийната група отношение взима и другият изпълнителен директор - Николай Андреев.

"Както вече обявихме, ние отхвърляме обвиненията за редакторска намеса в "Гонг" и новините на "НетИнфо". През тази седмица се свиква спешно заседание на съвета на директорите на "НетИнфо". Смятаме, че има много и важни въпроси, които трябва да бъдат обсъдени относно бизнес резултатите и начина на управление на компанията. Сред тях е и обвинението в засилена намеса в редакционната политика на информационните сайтовете в групата. "Нова Броудкастинг Груп" като мажоритарен собственик винаги е била ангажирана да защити интересите както на потребителите, така и на акционерите."