Академията, която присъжда френския еквиваент на "Оскар"-ите - наградите "Сезар", няма да допусне до участие в предстоящата си церемония обвинени в "актове на насилие", предадават чуждестранните медии.

Решението е взето след случая на обвинения в изнасилване през ноември миналата година срещу Софиан Бенасер, млад актьор, известен с ролята си във филма "Завинаги млади" на режисьорката Валерия Бруни-Тедески, сестра на бившата първата дама на Франция Карла Бруни.

В направеното от академия изявление се посочва, че са решили да действат по този начин от уважение към жертвите. Тя обаче тепърва ще гласува дали да направи тази промяна в критериите за допустимост постоянна.

По-конкретно, ако някой от номинираните, подобно на Бенасер, бъде обвинен в актове на насилие, по-специално от сексуален или сексистки характер, или осъден, той не може да бъде поканен на церемонията за наградите "Сезар" на 25 февруари, нито на някое от събитията, свързани с нея.

За представитеите на филмовата индустрия случаят със Софиан Бенасер напомня за казуса с Роман Полански, издирван от американското правосъдие за изнасилване, който през 2020 г. получи "Сезар" за най-добър режисьор, както и за обвиненията в изнасилване срещу актьори като Жерар Депардийо и Ари Абитан, които те оспорват.

Снимка: Getty Images

След като Полански спечели отличието, няколко актриси напуснаха церемонията, а впоследствие целият управителен съвет подаде оставка, припомня БТА. Академията ще гласува дали да направи постоянна промяната в критериите за допустимост.

"От уважение към жертвите... беше решено да не се награждават хора, които може да са били замесени от съдебната система в актове на насилие", се казва сега в изявление, като се отбелязва, че това включва "предполагаеми" жертви в разследвани случаи.

25-годишният Бенасер беше номиниран за ролята си в лентата "Les Amandiers" - чието заглавие в чужбина е променено на "Завинаги млади", преди полицията да започне разследване по обвинения в изнасилване и сексуално насилие.

Софиан Бенасер

Снимка: Getty Images

Той отхвърли обвиненията, а режисьорът на филма Валерия Бруни-Тедески заяви, че е жертва на "медиен линч".

Нейната сестра, бившата първа дама на Франция Карла Бруни, каза, че отношението към актьора подкопава презумпцията за невинност.

Академията е изправена пред продължаващо разплащане по обвинения в сексуално насилие във филмовата индустрия.

Снимка: Getty Images