Мъж беше обвинен в кражбата на известните рубиненочервени обувки, които актрисата Джуди Гарланд носи във филма "Магьосникът от Оз", съобщават задокеанските медии, позовавайки се на съобщение на прокуратурата в американския щат Северна Дакота.

Обувките бяха откраднати през 2005 г., докато временно бяха предоставени на музея на Джуди Гарланд в град Гранд Рапидс, щата Минесота, от колекционера на сувенири от холивудски продукции Майкъл Шоу.

Във вторник 76-годишният Тери Мартин беше обвинен за кражбата на значимо произведение на изкуството, обявиха прокурорите. Първото му явяване в съда е насрочено за 1 юни и ще се проведе дистанционно.

В. "Minneapolis Star Tribune" съобщи, че Мартин живее близо до музея на Джуди Гарланд. Хайц каза пред Асошиейтед прес, че е изненадана от факта, че заподозреният живее толкова близо, а никой от служителите на музея не го познава.

Гарланд носи няколко чифта рубинени пантофки по време на снимките на "Магьосникът от Оз" през 1939 г. - от тях са останали само четири автентични чифта. Откраднатите обувки бяха застраховани за 1 милион щатски долара преди самата кражба, но стойността им се равнява на около 3,5 милиона долара, се казва в съобщение от прокуратурата, предава БТА. Докато обувките бяха дадени на заем в музея в родния град на покойната актриса, някой е нахлул през прозореца и е счупил витрината им.

Снимка: АР/БТА

Органите на реда обявиха награда от 250 000 щатски долара за намирането на обувките още в началото на разследването, а анонимен дарител предложи 1 милион долара през 2015 г.

След близо едногодишно разследване, започнало през 2017 г., ФБР успя да намери обувките в Минеаполис през юли 2018 г.

Хайц и останалите членове на персонала на музея се надяват пантофките да се върнат в родния град на Гарланд след като приключи съдебното дело.