Може да се каже, че днес е истински празник за магьосническия свят, който има нов, не по-малък повод за наздравици с бирен шейк след победата над Черния Лорд, тъй като най-прочутият му представител успя да си прокара път до малкия екран, при това без да му се налага да прибягва до вълшебства. Точно така! Сериалът, посветен на Хари Потър, който доскоро бе просто евентуална възможност, сега вече бе официално потвърден!

Новината бе съобщена по време на състоялата се преди ден пресконференция, дадена от "Warner Bros. Discovery", в рамките на която студиото обяви още, че планира да обедини платформите HBO Max и Discovery+ в една, под името Max.

Слуховете за създаването на поредица книгите на Джоан К. Роулинг, разказващи историята на "момчето, което оцеля", обикалят с шеметна скорост земното кълбо от години така, сякаш използват летекоди или летежна пудра. Сега обаче те се превръщат в реалност!

Всеки сезон на предстоящата продукция ще бъде базиран на един от романите, като "Warner Bros. Discovery" описва сериала като "серия, дълга десетилетие". В него ще участва изцяло нов актьорски състав от този във филмите.

"Щастливи сме да дадем възможност на публиката да открие Хогуортс по изцяло нов начин", каза Кейси Блойс, председател и главен изпълнителен директор на HBO & Max Content. "Хари Потър е културен феномен, към който има трайна любов. В партньорство с "Warner Bros. Television" и Джоан Роулинг, тази нова поредица на Max Original ще се потопи дълбоко във всяка от емблематичните книги, на които феновете продължават да се наслаждават през всичките тези години."

Снимка: Getty Images

Роулинг също ще участва в проекта в ролята на неин изпълнителен продуцент.

"Ангажиментът на Макс да запази целостта на моите книги е важен за мен и очаквам с нетърпение да бъда част от тази нова адаптация, която ще позволи степен на дълбочина и детайлност, предоставена само от дълги телевизионни сериали", каза тя.

Съобщението слага край на множеството спекулации относно това дали магьосническият свят на Хари Потър ще премине към телевизията или не. През 2021 г. сп. "Variety" съобщи, че компанията иска да разработи шоу за младия грифиндорец.

Снимка: Официален плакат на филма / Warner Bros

Франчайзът се оказа невероятно популярен в широк спектър от медии. Първата книга от поредицата "Философският камък" първоначално е публикувана през 1997 г., докато последната - "Даровете на смъртта", дебютира през 2007 г.

В допълнение към книгите, всяка от които се превърна в бестселър, до момента има осем филма за Хари Потър, които общо събраха повече от 7,7 милиарда долара в глобалния бокс-офис. Брандът остава доминираща културна сила, продължаваща да носи сериозни приходи от тематичния атракционен парк, франчайза "Фантастични животни", хитовата продукция на Бродуей "Хари Потър и прокълнатото дете", рекламни стоки и скорошната видеоигра "Hogwarts Legacy".

Снимка: Getty Images