Оливия Родриго и H.E.R. (Габриела Уилсън) и певецът Weeknd са сред носителите на тазгодишните награди на стрийминг платформата "Apple music", които бяха обновени, за да се разраснат и обхванат глобални постижения, предаде БТА. Тийн сензацията Оливия Родриго спечели отличията за пробив, за албум на годината ("Sour") и за песен на годината ("Drivers License").

H.E.R. получи приз за автор на песни на годината. "За мен е чест и се чувствам благословена да получа това признание като млада чернокожа жена с филипински корени, която се изявява на сцената и дава всичко от себе си", се посочва в изявлението, направено от H.E.R.

Певецът Weeknd беше обявен за глобален изпълнител на годината - стъпка напред от миналогодишната категория, която беше просто за изпълнител на годината. Той благодари на "Apple music" за оказаната му чест и за подкрепата не само за собствената му работа, но и за тази на по-нови изпълнители и творци, които създават страхотна музика.

Третите годишни награди на платформата въведоха и нова категория за постижения на изпълнители от пет страни и региони - Африка, Франция, Германия, Япония и Русия, оказали най-голямо влияние върху техните култура и класации. Победителите са Ая Накамура за френския регион, група OFFICIAL HIGE DANDISM (Хигедан) за Япония, рапърът Рин за Германия, музикантът Скриптонит за Русия и Уизкид за Африка.

"Развълнувани сме да почетем артисти, които оформят културата и се свързват с фенове по целия свят чрез Apple music", каза Оливър Шусър от стрийминг платформата. "Тази година освен това отдаваме заслужено признание на повече регионални творци, чиито талант и музика се разпространяват по целия свят", допълва той.

Миналата година рапърът Лил Уейн беше обявен за изпълнител на годината, певицата Тейлър Суифт - за автор на песни на годината, а рапърката Меган дъ Стелиън спечели приза за пробив, припомня агенцията.