Необичайна цветова и вкусова комбинация можем да видим в кулинарното риалити ""Гозбата на България"".

В миналия епизод на "Гозбата на България"" Патрисия и Евгени пристигнаха в живописното средногорско село Средно Градище. Домакините им Нина Гиргинова, съпругът ѝ Тони и техният приятел Веселин ги изненадаха с традиционно местно тристепенно меню, което видяхме как те сготвиха с мерак.

Днес, предизвикателството пред нашите кулинарни пътешественици Патрисия и Евгени, е да си открият нужните продукти за основното ястие свински гювеч със зеленчуци и за десертът тиквеник.Към всяка от гозбите обаче ще трябва да добавят и подходящото вино. Дегустацията двамата водещи правят в местната винарна, ей така за вдъхновение и отскок, и за добро храносмилане.

Стопанката на винарната Светлана Славова ги допусна до избата си - светая светих на всеки занимаващ се с винопроизводство. Патрисия и Евгени много внимаваха да не направят беля и без да искат да повредят различните по обем и материал видове съдове. Бетоновите яйца са отлични за ферментация на бели вина, особено шардоне. Много интересни са глинените квеври, уникални съдове, в които от преди повече от 8000 години та досега се прави вино в Грузия. Получава се много различен вкус.

Специално за тиквеника Светлана Славова избра и подари на Патрисия и Евгени бутилка натурално оранжево вино, на което е махната само чепката на гроздето. При производството му не се ползват никакви добавки като дрожди или ензими, а светлият оранжев цвят се получава от естествено окисляване.

Снимка: "Гозбата на България"

Натоварени с бутилка червено вино за гювеча със свинско и зеленчуци, водещите продължават да търсят следващите си продукти в чирпанското село Средно Градище. Това всеки път им е най-трудната задача. Защото са много срамежливи, особено Евгени. Първият продукт, тиквата вече е намерена от Люси и Мартин, които са се преместили от Пловдив и работят онлайн своят бизнес от двора на селската си къща. Патрисия и Евгени откриха и бившата хлебарница на селото, сега превърната в бар ""Старата фурна"" от един от чужденците, очарован от неотразимото Средно Градище и установил се тук - Денис Ван Гилс . Естествено от нидерландец нашите хора ще си поискат гъби, но не от онези магическите, а обикновени печурки.

Последният адрес за продукти е при леля Милка и художникът чичо Христо Генов. Сърцати и добри хора живеят в Средно Градище! Нашите кулинарни аматьори се прибират към дома на домакините си затрупани с подаръци, като след обиколка на коледари. Трябва да побързат, че имат доста да готвят!

Снимка: "Гозбата на България"

Тристепенното меню от Средно Градище на двата отбора е готово да посрещне неофициалното местно жури в състав Люси и Мартин, горди стопани на досадния, но полезен котарак Джефри и стопани на тиквата за десерта. Настъпва напрегната тишина, внимателно се проследява всяко движение с ножа и вилицата на журито. Но ето, че при единия тиквеник имаме проблем. Май ще се наложи да търсят мъжете чанта с инструменти за отлепяне на десерта от тавата или може би канго ще свърши работа. Най-после има отрязано парче тиквеник, оранжевото вино е дегустирано и можем да чуем оценките. Няма изненада. С 2 на 1 победата в този епизод на ""Гозбата на България"" отива при отбора на домакините от Средно Градище.