Музикант от група "Оркестър Калуш", която спечели "Евровизия 2022", изрази благодарност за британската подкрепа за тазгодишното издание на песенния конкурс и очаква спектакъл "с украински привкус", съобщи PA media.

Тимофий Музичук, който е част от осемчленния украински колектив, вярва, че "нещо невероятно" ще се случи идния месец в Ливърпул по време на конкурса.

Великобритания пое домакинството на надпреварата от името на Украйна, която все още е обект на руско нашествие.

Потвърдено е, че "Оркестър Калуш" ще се изяви на сцената на финала на "Евровизия" на 13 май заедно с класиралия се миналата година на второ място Сам Райдър от Великобритания.

"Благодарни сме на Великобритания за подкрепата, благодарни сме, че страната е домакин на тазгодишното състезание. Вярваме, че ни очаква нещо невероятно в Ливърпул, естествено - с украински привкус", каза той.

Музичук добави, че той и бандата, на която е член, пожелават успех на тазгодишните украински участници в песенния конкурс - електронния дует "Творчи", и похвали песента им "Heart Of Steel".

Снимка: Getty Images

"Оркестър Калуш" пусна новата си песен "Ushme Uturbe", за която Музичук каза, че цели да разсее хората.

"Не сме се опитвали да влошим специално значение в песента", каза той. "Искаме хората да слушат новата ни песен, да се разсеят за момент от всякакви мисли и просто да усетят ритъма. Всеки момент е важен, днес повече от когато и да било", обясни музикантът.

Новото парче е създадено и записано в Остин, щата Тексас в САЩ, където групата участва във фестивала Саут бай (SXSW) през месец март, пише БТА. Те поставиха украинския герб на обществени места в Остин в знак на благодарност, че градът ги е приел.

"Искаме светът да не забравя какво се случва в Украйна сега и да продължи подкрепата си за нас във всички направления", каза Музичук. "Фактът, че оставихме украинския герб на различни места в града, е знак, че сме оставили част от Украйна далеч, чак в САЩ. Благодарни сме на града, че ни прие", допълни той.

Снимка: АР/БТА