Тазгодишната церемония по наградите "Оскар" изличи неприятните спомени от миналата година, предава световните информационни агенции. Нощта приличаше повече на прегръдка, а речите стопляха сърцето - истински антидот срещу сагата с шамара, ударен от Уил Смит през миналата година.

Благодарствените речи на победителите сред актьорите Ки Хи Куан, Джейми Лий Къртис и режисьорите Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт бяха изпълнени с радост и благодарност. Носителката на наградата за най-добра главна роля Мишел Йео нарече майките "супергерои". На тази церемония много от носителите на наградите благодариха на майките си. Дизайнерката Рут Картър спомена 101-годишната си майка, починала съвсем наскоро. Благодарности бяха изказани и на деца, бащи, съпруги и съпрузи.

"Аз съм ваш син и ви обичам", каза Гийермо дел Торо, носител на "Оскар" за най-добър анимационен филм, споменавайки покойните си родители. "Остани силен, любов моя", каза Юлия Навална, обръщайки се към съпруга си, опозиционера Алексей Навални.

Водещия Джими Кимъл разкритикува пасивността на присъстващите в залата по време на скандалната сцена между Крис Рок и Уил Смит през миналата година.

"Пътешествието ми започна в една лодка. Прекарах година в бежански лагер", сподели от сцената 51-годишният Куан, който е от виетнамски произход. "Не мога да повярвам, че всичко това ми се случва. Ето това е американската мечта." Той благодари на 84-годишната си майка, която го гледа на сцената у дома.

Снимка: Getty Images

Джейми Лий Къртис ще бъде запомнена с най-забележителната реч за екипната работа във филмовата индустрия.

"Знам, че сякаш съм на сцената сама, но аз не съм. Аз представлявам стотици хора", каза носителката на "Оскар" за поддържаща роля. "Ние. Спечелихме. "Оскар". Заедно", допълни актрисата, обръщайки се към феновете, които подкрепят жанровото кино.

Лейди Гага се появи на червения килим в зашеметяващ тоалет на "Versace", но за изпълнението си на "Hold My Hand" от "Топ Гън: Маверик" тя смени аутфита си, обличайки тишърт и джинси, пише БТА. Певицата изтри грима от лицето си за това изпълнение и така показа, че винаги може да изненадва публиката.

Снимка: Getty Images

"Искам да посветя тази награда на майка си, на всички майка по света, които са истински супергерои", каза носителката на "Оскар" за най-добра актриса Мишел Йео. Тя добави, че 84-годишната й майка е в Малайзия и гледа церемонията заедно със семейството си. Йео, която е на 60 години, посвети речта си и на жените в Холивуд: "Не позволявайте на никого да ви казва, че времето ви вече е минало!"