Стрийминг платформата Netflix показа на фестивала на анимацията в Анеси първите изображения от някои дългоочаквани анимационни проекти, включително от стоп моушън анимацията "Пинокио" на режисьора Гийермо дел Торо.

Отличеният с "Оскар" създател на филмите "Формата на водата" и "Лабиринтът на Пан" ще представи игралния си проект в края на 2022 г. Той работи повече от 15 години над него и дойде да го защити лично на фестивала на анимацията в Анеси.

Първите прожектирани кадри показват Джепето с гъста бяла брада, който се събужда, качва се в работилницата си и открива, че Пинокио е оживял и говори.

Декорите и образите в "стоп-моушън" - една от най-старите техники в киното, която се състои в последователно заснемане на неодушевени предмети, в представения откъс поразяват със своята плавност и внимание към детайла в една доста мрачна атмосфера.

"Анимацията вече не е някакъв лек жанр, тя е кино", заяви мексиканският режисьор в Анеси.

Гийермо дел Торо добави, че е искал да "направи филм, който е едновременно забавен и затрогващ и разширява границите на анимацията", като "оживява тишината" и "избягва глупостите на пантомимата".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Оставете героите да правят грешки, да имат главоболия, да наранят коленете си, да остаряват", допълва Дел Торо, посочвайки, че "Пинокио" и историята за бащинството са "едни от най-важните в живота (му)".

Сред другите си проекти стрийминг платформата представи също "Entergalactic" на рапъра Кид Къди, разказващ любовната история на двама изпълнители на фона на рап и нюйоркски нощи.

Тези съобщения са нов знак за значението на анимацията - както за млади, така и за все повече възрастни, в конкуренцията между големите платформи, пише БТА.

В допълнение към "Disney" - както традиционното студио, така стрийминг платформата Disney+, които присъстват активно на фестивала на анимацията в Анеси, платформата Apple TV+ показа първи кадри от анимацията "Късмет" ("Luck"), която излиза на 5 август.