72-рото издание на кинофестивала в Кан ще бъде открито днес с прожекция на филма "Мъртвите не умират" на американския режисьор Джим Джармуш, който участва и в конкурсната програма.

Вижте атмосферата в Кан >>

Кинофестът ще продължи до 25 май. Председател на журито е мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту, а водещ на церемонията по откриването ще бъде френският актьор Едуар Баер, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Най-новите филми на режисьорите Педро Алмодовар, Арно Деплешен, Кен Лоуч и Братя Дарден са сред 21 продукции, включени в основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан.

Легендата на френското кино Ален Делон ще получи почетната награда на кинофестивала. Като че ли всяко издание на феста в Кан е свързано с полемика. Според асоциацията Women and Hollywood, идването на актьора от филма "Гепардът" предизвикало полемика заради расистските, хомофобските и женомразките му изказвания в миналото.

"Ален Делон има право да мисли каквото реши", каза директорът на фестивала Тиери Фремо, преценявайки, че е трудно да се съди през призмата на днешното време за неща и думи, които са се случили или са били казани преди години.

След като миналогодишното издание на феста бе белязано от движението #Аз също, Фремо трябваше да защити също селекцията в тазгодишната конкурсна програма, в която едва 4 от 21 филма са заснети от режисьорки.

"Желанието за паритет между мъжете и жените не трябва да се смесва с въпроси, свързани със селекцията - отбеляза той. - Ще е неуважително за всеки фестивал даден филм да мине селекцията само защото е заснет от жена."

Очаква се по червения килим да преминат актьорите Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Леа Сейду, Изабел Юпер, Бил Мъри, певците Елтън Джон, Иги Поп, Том Уейтс, футболистът Диего Марадона и други знаменитости.

Куентин Тарантино ще покаже новия си филм "Имало едно време в Холивуд" с участието на Леонардо ди Каприо и Брад Пит. Филмът ще представи Лос Анджелис през 1969 г. посредством историята за бившата звезда в телевизионни уестърни Рик Далтън и неговия дубльор. Тарантино участва със свой филм в конкурсната програма в Кан 25 години след представянето на "Криминале".

5 филма в конкурсната програма са заснети от режисьори, които вече са печелили една или две награди "Златната палма". 82-годишният британски режисьор Кен Лоуч ще кандидатства за трета "Златна палма" с филма си "Sorry We Missed You", както и братята Люк и Жан-Пиер Дарден от Белгия с "Младият Ахмед". Френско-тунизийският режисьор Абделатиф Кешиш, който през 2013 г. спечели "Златната палма" с "Животът на Адел", ще се опита да повтори този успех с новия си филм "Мектуб, моя любов: Интермецо". Американският режисьор Терънс Малик ще се опита да направи същото с филма си "Скрит живот" 8 години след успеха на "Дървото на живота".

13 филма са заснети от режисьори, които вече са участвали в конкурсната програма в Кан. Сред тях са американецът Джим Джармуш, с чийто филм "Мъртвите не говорят" с участието на Бил Мъри, Адам Драйвър и Иги Поп ще бъде открит фестивалът, испанецът Педро Алмодовар, италианецът Марко Белокио, южнокореецът Бон Джун-хо, канадецът Ксавие Долан, палестинецът Елия Сюлейман, бразилецът Клебер Мендонса Фильо, французинът Арно Деплешен. Американските режисьори в конкурсната програма ще са четирима. Освен това четири режисьорки, сред които австрийката Джесика Хауснер, за пръв път ще участват със свои филми в надпреварата за отличията. Петнадесет филма на режисьорки са минали селекцията и ще бъдат представени на фестивала. Специална почит ще бъде отдадена на починалата през месец март френска режисьорка Аниес Варда.