Организаторите на церемонията за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия са взели решение да отложат 74-ото ѝ издание за април 2021 г. заради коронавирусната пандемия, съобщават ТАСС и Контактмюзик, позовавайки се на "Варайъти".

Отличията трябваше да бъдат бъдат раздадени на 14 февруари 2021 г. Новата дата за наградната церемония е 11 април 2021 г., пише БТА.

"Промяната в обявената по-рано дата 14 февруари се налага поради въздействието на глобалната коронавирусна пандемия и предвижда удължаване на периода за подбор. Повече подробности за церемонията ще бъдат обявени по-късно през тази година", се посочва в изявлението, направено от Британската академия за кино и телевизия.

Очаква се допълнителни подробности относно удължаването на подбора на номинираните да бъдат обявени днес.

Според "Варайъти" решението на организаторите е повлияно от отлагането на церемонията за наградите "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Наградите БАФТА обикновено се връчват две седмици преди "Оскар"-ите и са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.

Американската киноакадемия вече оповести, че 93-ата церемония за наградите "Оскар" се отлага от 28 февруари 2021 г. за 25 април същата година. Номинациите за престижните отличия ще бъдат обявени на 15 март 2021 г.