Тазгодишните награди "Еми" ще бъдат отложени заради стачката на сценаристите и актьорите в Холивуд, предадоха американските медии.

Вестник "Los Angeles Times" пише, че връчването на отличията, първоначално насрочено за 18 септември, се очаква да бъде отложено за януари.

Според изданието "Variety" "продавачи, продуценти и други представители на сектора за забавления" вече са били информирани за това.

Официално съобщение все още няма, отбелязва АФП.

Новата дата за церемонията на отличията, които са телевизионният еквивалент на "Оскар", не е определена, съобщи за АФП източник, запознат с проекта. Тя вероятно ще бъде обявена в началото на август, предаде Ройтерс, като цитира "Variety".

Стачката на холивудските актьори и сценаристи е първата в индустрията от 63 години насам. Ако тя продължи, всички звезди ще бойкотират 75-ото събитие на призовете, което ще бъде катастрофално за телевизионната аудитория.

Снимка: Getty Images

На протестиращите сценаристи не е разрешено да пишат сценарии или шеги за водещите на събитието.

Според съобщенията телевизия Fox, която излъчва шоуто, е лобирала за отлагане на церемонията за януари, което ще даде повече време за разрешаване на трудовия спор.

Но американската Академия за телевизионни изкуства и науки, която гласува и връчва наградите, предпочита по-кратко отлагане, за да избегне провеждането на церемонията в разгара на сезона на филмовите награди в Холивуд.

Нито от Fox, нито от Академията засега коментират.

Снимка: Getty Images

За последен път наградите "Еми" бяха отложени през 2001 г., след атентатите от 11 септември в Ню Йорк, припомня БТА.

Стачката в Холивуд спря всички американски филмови и телевизионни продукции, с малки изключения.

Номинациите за 75-ите награди "Еми" бяха обявени по-рано този месец, часове преди провала на преговорите между профсъюза на актьорите и големите студиа.

Сериалът "Наследници" на HBO води с 27 номинации за отличията "Еми".