Церемонията по връчване на наградите "Оскар" догодина бе отложена от февруари за април заради пандемията от новия коронавирус, предадоха световните агенции, като се позоваха на организаторите от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Тя реши 93-ото издание на церемонията, първоначално насрочено за 28 февруари 2021 г., да се състои на 25 април 2021 г.

Пандемията доведе до затваряне на кината по света в средата на март и спря производството на филми, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера бе съобщено, че се очаква това отлагане, а управителният съвет на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която организира наградната церемония, е провел се среща Zoom, за да обсъди датата за 93-ото издание на "Оскар"-ите.

Проявата беше насрочена за 28 февруари 2021 г., но след като коронавирусната пандемия предизвика хаос в Холивуд и доведе до спиране на филмовата индустрия, членовете на управителния съвет трябваше да отложат церемонията с до два месеца.

Управителният съвет трябва да вземе решение и относно почетните "Оскар"-и, които по традиция се връчват през ноември. Едно от възможните решения е носителите им да бъдат обявени през септември, както обикновено, и да получат наградите на основната церемония.

Досега "Оскар"-ите са отлагани три пъти - през 1938 г. заради наводнение в Лос Анджелис, през 1968 г. след убийството на Мартин Лутър Кинг и през 1981 г. след опита за убийство на президента Роналд Рейгън.