Парадът срещу "религиозния расизъм" в Бразилия, където религиите с африкански корени редовно се демонизират от евангелските църкви, донесе победа на школата по самба "Гранде Рио" на карнавала в Рио де Жанейро.

Вижте снимки >>

"Гранде Рио" - школа от бедното предградие Дуки-ди-Кашиас в северната част на града, спечели първата титла в историята си, представяйки Ешу - афро-бразилско божество. То често е демонизирано от църквите на неопетдесятниците, силни поддръжници на крайнодесния президент Жаир Болсонаро.

Снимка: АР/БТА

Залагайки на изключително колоритен парад, "Гранде Рио" представи различните аспекти на Ешу - дух, който отговаря за общуването между хората и боговете в афро-бразилски религии като кандомобле и умбанда.

Замисълът на парада беше "да защити това, в което вярваме, да се противопостави на религиозния расизъм и историческия процес, който демонизира Eшу, и да възпее живота", обясни артистичният директор на "Гранде Рио" Леандро Бора след обявяването на школата му за победител.

Снимка: АР/БТА

Дванадесет школи се състезаваха на 22 и 23 април пред 70 000 души на Самбодрома на тазгодишното издание на карнавала, организиран с два месеца закъснение заради нова вълна на Covid-19, след като беше отменен през 2021 г.

За разлика от по-известни школи по самба като "Мангуейра" или "Портела", основани през 20-те години на миналия век, "Рио Гранде" е създадена през 1988 г. и никога не е печелила първата награда на конкурса.

Снимка: АР/БТА

"Бейжа-Флор", една от най-известните школи по самба, спечели втората награда, представяйки чернокожи философи и мислители, предава БТА.

На трето място се класира школата "Вирадуро", която избра да напомни за карнавала от 1919 г., когато кариоките се стичат по улиците, за да отпразнуват края на епидемията от испански грип - метафоричен паралел с коронавирусната пандемия, която отне живота на повече от 660 000 души в Бразилия.

Снимка: АР/БТА