Два месеца след като Джин, най-възрастният изпълнител от BTS, постъпи в армията, втори член на популярната южнокорейска кей-поп група започна процедура по записване за задължителна военна служба, предаде Ройтерс, позовавайки се на представител на мениджмънта им.

BTS е първата кей-поп група, номинирана за "Грами".

Миналата година изпълнителите от BTS казаха, че ще се присъединят към армията, започвайки с Джин, който навърши 30 години и се записа през декември, след като отложи службата си толкова дълго, колкото беше позволено.

Джей Хоуп, (вляво) и Шуга

Снимка: Getty Images

Служител на мениджмънта на групата "Биг хит мюзик" (BigHit Music) каза в неделя, че 29-годишният Джей-Хоуп е подал молба да бъде прекратено отлагането на собственото му постъпване на военна служба.

"Бихме искали да информираме нашите фенове, че Джей-Хоуп започна процедура за постъпване в армията", се посочва в направеното изявление. "Надяваме се на вашата любов и подкрепа, докато той отбива военната си служба и се завърне благополучно".

Джин се записа в армията пръв

Колаж: АР/БТА

Според законодателството на Република Корея всички годни мъже на възраст между 18 и 28 години трябва да служат в армията около две години - мярка, която отдавна е източник на спорове.

Промяна в закона от 2019 г. позволи на световноизвестните кей-поп звезди да отложат влизането си в казармата до навършване на 30-годишна възраст. Някои законодатели настояха за значително намаляване на службата им по подобие това, което се изисква от медалисти от олимпийски и азиатски игри и някои класически музиканти, но не постигнаха голям напредък.

Снимка: Getty Images

Министърът на отбраната на Южна Корея каза, че членовете на BTS могат да изнасят концерти в чужбина, докато служат.

В отделно изявление в понеделник "Биг хит мюзик" каза, че в петък Джей-Хоуп ще пусне самостоятелен сингъл, озаглавен "On the street", който е написал като "подарък" за феновете, за да сподели чувствата си към тях.

Седемчленната кей-поп формация се занимава със солови проекти, откакто през юни обяви, че си взима почивка от груповите музикални дейности.

Местните медии съобщават, че друг член на BTS, Шуга, е бил обявен за негоден за активна военна служба и вместо това ще кандидатства за полагане на общественополезен труд. От "Биг хит мюзик" отказаха да коментират съобщенията, позовавайки се на поверителността, но посочиха, че всички членове на групата ще изпълнят задълженията си.

Шуга

Снимка: Getty Images