По-добре късно, отколкото никога - повече от 40 години след появата на "История на света", в понеделник излезе продължението на известната пародия на Мел Брукс за основополагащите моменти на историята и религията, предаде Франс прес.

Дебютът на продължението на култовия филм бе излъчен от американската платформа "Hulu", собственост на групата "Disney". На 96 години нюйоркският комик дава гласа си на осемте епизода от новия сериал, озаглавен "История на света, част II". Той също така е продуцент и сценарист заедно с Ник Крол, Айки Баринхолц и Уанда Сайкс, които фигурират и в актьорския състав.

"Чувството му за хумор все още е много остро - човекът има луда жизнена сила и продължава да се шегува", сподели впечатленият Ник Крол по време на пресконференция на Асоциацията на телевизионните критици.

Сюжетът на първата част на "История на света" обхващаше каменната ера, библейската епоха на Стария завет, Древния Рим, испанската инквизиция и Великата френска революция. В една от сцените Мел Брукс се превъплъщава в образа на тромав Мойсей, който носи на ръце петнадесет Божи заповеди върху каменни плочи, спъва се, пет от плочите падат и се чупят, но той тържествено обявява:

"Хора, аз ви донесох петна...десет Божи заповеди". Филмът завършва с обявяването на продължение на фона на кадри с фалшив Хитлер в нацистка униформа насред шоу за кънки на лед, озаглавено "Хитлер на лед".

Обещанието е спазено и днес имаме осем епизода от по половин час със скечове, които включват целувката на Юда, изобретяването на телефона, Гражданската война в Америка, Руската революция и дори десанта на съюзниците в Нормандия. Зрителят става свидетел на написването на "Ромео и Жулиета" от Шекспир, на фотосесията на конференцията в Ялта с участието на Чърчил, Рузвелт и Сталин и на задкулисието на дипломатическите преговори за Близкия изток.

Роден на 26 юни 1926 г. в еврейско семейство в Бруклин, Мел Брукс винаги е превръщал хумора и подигравката в любимо оръжие срещу фанатизма, предава БТА. Прави го още с първия си филм "Продуцентите" (1968 г.), чиято отправна точка е катастрофална музикална комедия, прославяща Адолф Хитлер. Брукс е един от малкото американски артисти, спечелили заветния приз "ЕГОТ" - нещо като голям шлем от културните награди "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони".