Британската академия за кино и телевизия почете паметта на покойния принц Филип на церемонията за наградите БАФТА, съобщи електронното издание MailOnlne.

Водещите Дърмът О'Лиъри и Идит Боуман прочетоха вълнуващо послание в памет на принц Филип, който бе първият президент на академията от 1959 г. до 1965 г.

Съпругът на кралица Елизабет Втора почина в петък на 99 години. Сега неговият внук принц Уилям оглавява академията.

"Преди да започнем тази вечер, искаме да кажем от името на БАФТА, че сме изключително натъжени от кончината на негово кралско височество принц Филип, херцогът на Единбург", каза Дърмът при откриването на церемонията. "Той беше първият президент на БАФТА преди повече от 60 години и бе първият ни кралски патрон, традиция, която днес продължава настоящият ни президент, неговият внук, херцогът на Кембридж".

Заради траура принц Уилям не участва в церемонията, която протече в две вечери и за първи път в историята си беше виртуална.

"Земя на номади" е големият победител в 74-ото издание на годишните награди на БАФТА. Продукцията беше отличена с четири награди от Британската академия за кино и телевизия.

Клои Чжао стана втората жена в историята на наградите, отличена за най-добър режисьор, тя е и първата цветнокожа жена, получила приза. Актрисата Франсис Макдорманд получи наградата за най-добра актриса в главна роля. "Земя на номади" бе отличен за най-добър филм, както и с наградата за кинематография за Джошуа Ричардс.

"Момиче с потенциал" на Емералд Фенъл беше отличен за най-добър британски филм. Призът в категорията за най-добър чуждестранен филм получи "Още по едно" на датския режисьор Томас Винтенберг.

Наградата за най-добър актьор беше присъдена на 83-годишния Антъни Хопкинс за ролята му в "Бащата".

Българката Мария Бакалова беше номинирана за поддържаща роля във филма "Борат 2", но наградата беше присъдена на южнокорейката Юн Ю-джун за изпълнението й в семейната драма семейната драма "Минари".

С приза за поддържаща роля във филм бе удостоен британецът Даниел Калуя за "Юда и черният месия".

Хю Грант, Гугу Мбата-Роу, Приянка Чопра бяха сред звездите, които обявяваха лауреатите на наградите от сцената на "Роял Албърт хол" в Лондон, предава БТА. Победителите обаче ги приемаха дистанционно.

Снимка: Getty Images

БАФТА увеличи броя на членовете си и промени правилата за наградите си миналата година в опит да внесе повече разнообразие в номинациите. През 2020 г. нито една жена не беше номинирана в категорията за най-добър режисьор за седма поредна година, а всичките 20 номинирани за водещи и за поддържащи роли бяха бели.

Тази година четири от шестте номинации за режисура отидоха при жени - Клои Чжао за "Земя на номади", Сара Гаврон за "Рокс", Шанън Мърфи за "Млечни зъби" и Ясмила Жбанич за "Къде отиваш, Аида?".

Изпълнителната директорка на БАФТА Аманда Бери е категоирчна, че академията е "решена да прави промени".

Приянка Чопра и Ник Джонас

Снимка: Getty Images

Британските филмови награди обикновено предшестват със седмица или две церемонията за наградите "Оскар" и са важен етап от наградния сезон в киното. Тази година и двете церемонии бяха отложени от обичайните си дати на провеждане през февруари заради пандемията.

Режисьорът Анг Лий получи почетно членство в БАФТА, което е най-високото отличие. В първата вечер на церемонията "Ма Рейни: Майката на блуса" бе отличен с две награди - за най-добър дизайн на костюми и за най-добри грим и прически. Другите продукции с по две награди БАФТА са "Бащата" - за най-добър актьор и за най-добър адаптиран сценарий, "Без звуци в живота" - за звук и за монтаж, "Момиче с потенциал" - за най-добър британски филм и за оригинален сценарий и "За душата" - за най-добра анимация и за музика.