Полицията в Германия започна разследване срещу съоснователя на "Pink Floyd" - Роджър Уотърс, след като той стреля с имитация на картечница, докато носеше нацистка униформа на концерт в Берлин, съобщава Sky News.

Британският басист и певец беше заснет с дълго черно палто и червена лента - с кръстосани чукове вместо свастики - докато се преструваше, че стреля с фалшивото оръжие по време на скеч между песните.

Германия има строги правила срещу използването на нацистки изображения - наказуеми с до три години затвор - въпреки че нейните закони позволяват изключения по художествени или образователни причини.

Видеоклипове и снимки от шоуто в "Mercedes-Benz Arena" в германската столица на 17 май предизвикаха възмущение.

Друго изображение от концерта показва името на жертвата на Холокоста Ане Франк с големи букви като фон.

От израелското външно министерство написали в Twitter: "Добро утро на всички, освен на Роджър Уотърс, който прекара вечерта в Берлин (Да, Берлин), осквернявайки паметта на Ане Франк и шестте милиона евреи, убити в Холокоста". И после добавиха: 

Американската предизборна група StopAntisemitism също обвини Уотърс в "очерняне" на убийството на Франк. "Добри новини - полицията предприе разследване", коментираха оттам. 

Главният инспектор на полицията в Берлин - Мартин Халвег потвърди пред "Sky News", че служителите са "започнали наказателно разследване по случая по подозрение за подбуждане на хора".

"Контекстът на носеното сценично облекло вероятно толерира, прославя или оправдава нацистката диктатура и произволно управление по начин, който нарушава достойнството на жертвите и по този начин нарушава обществения мир", допълва той.

Всички уличаващи и оневиняващи доказателства ще бъдат събрани за досъдебно производство. Прокурорите ще разгледат всички възможни обвинения, след като полицията приключи разследването.