По случай днешния Световен ден на динята сайтът Whataboutwatermelon предлага няколко любопитни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук:

- Динята съдържа 92 % вода;

- Дивите дини произхождат от Южна Африка;

- Идеята да се отглеждат квадратни дини се заражда в Япония;

- Близки "сродници" на динята са тиквите и краставиците;

- Дини се отглеждат в 96 страни по света;

- Динята е по-богат източник на ликопен от доматите;

- Съществуват над 1200 динени разновидности;

- Всички части на плодовия зеленчук са ядливи, в това число семките и кората;

- Водещият производител на дини е Китай;

- Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години;

- Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus;

- Диненият сок облекчава мускулно напрежение;

- Динята е богата на витамини А и С и калий;

- Съдържанието на захар в динята е едва 6 %;

- Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма;

- Заради съдържанието на цитрулин динята е считана за естествена виагра;

- В Китай и Япония гостите често носят диня като дар за домакинята;

- Някои разновидности се нуждаят от 130 топли дни, за да узреят. Зреенето на повечето дини продължава между 85 и 100 дни;

- Динята е нискокалорична и не съдържа "лоши" мазнини и холестерол;

- Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс. Повечето дини се оценяват с 9 или 10 по въпросната скала. Най-сладките получават оценка 11 или 12;

- В Древен Египет в гробниците са поставяни дини за храна на душите;

- Видният писател и хуморист Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал "ангелска храна".