Много звезди ще преминат по червения килим на наградите "Грами" в неделя вечерта в Лос Анджелис, а иконите Адел и Бионсе отново ще се изправят една срещу друга, предаде АФП.

Кендрик Ламар, Хари Стайлс и Тейлър Суифт също са сред фаворитите на 65-ата церемония, която ще събере много именити изпълнители. Бед Бъни, Лизо, Стив Лейси, Мери Джей Блайдж също са номинирани.

Тази година по номинации води Бионсе - в девет категории. След нея е Кендрик Ламар с осем. Адел и Бранди Карлайл са с по осем.

Снимка: Getty Images

Адел и Бионсе бяха една срещу друга и през 2017 г. Тогава британката смаза конкуренцията, като спечели наградите в основните категории с албума си "25", а Бионсе трябваше да се задоволи с "Грами" за "най-добър ърбан албум" за "Lemonade", смятан сега за класика. От сцената Адел затрогващо отдаде почит на "кралицата" Бионсе и обвини Националната звукозаписна академия, че за пореден път е пренебрегнала цветнокожите изпълнители.

Според специализираното списание "Билборд", този път наградата за най-добър албум ще спечели по-скоро Бионсе, а Адел ще се задоволи със "запис на годината" за "Easy on Me". Предишните издания на наградите обаче оставят място за много изненади.

Снимка: Getty Images

Бионсе изравни рекорда на съпруга си Джей-Зи за най-номиниран изпълнител в историята на наградите "Грами". Те имат по 88 номинации общо през годините. Бионсе вече е най-награждаваната изпълнителка - с 28 "грамофончета", а тазгодишната церемония може да й даде възможност да задмине по победи и композитора Джордж Шолти, ако спечели още четири награди.

Снимка: Getty Images

Рапърът Бед Бъни, който миналата година имаше голям успех в цял свят с албума "Un verano sin ti", е номиниран в три категории, сред които за най-добър албум. Това е първият испаноезичен албум, който се съревновава за една от основните награди.

Във водещата категория за албум на годината са номинирани "Renaissance" на Бионсе, "30" на Адел, "Voyage" на АББА, "Un Verano Sin Ti" на Бед Бъни, "Good Morning Gorgeous'' (Deluxe)" на Мери Джей Блайдж, "In These Silent Days" на Чарли, "Music of the Spheres" на "Колдплей", "Mr. Morale & the Big Steppers" на Кендрик Ламар, "Special" на Лизо и "Harry's House" на Хари Стайлс.

Снимка: Getty Images

За запис на годината са номинирани "Break My Soul" на Бионсе, "As It Was" на Хари Стайлс, "Woman" на Доджа Кет, "Easy On Me" на Адел, "Don't Shut Me Down" на АББА, "Good Morning Gorgeous" на Мери Джей Блайдж, "Bad Habit" на Стив Лейси, "The Heart Part 5" на Кендрик Ламар, "About Damn Time" на Лизо и "You and Me On the Rock" на Чарли в сътрудничество с "Луциус".

За наградата за песен на годината, която се присъжда за авторство, ще се съревновават създателите на "About Damn Time" на Лизо, "All Too Well (10 Minute Version) (The Short Film)" на Тейлър Суифт, "As It Was" на Хари Стайлс, "Bad Habit" на Стив Лейси, "Break My Soul" на Бионсе, "Easy On Me" на Адел, "God Did" на диджей Калед, "The Heart Part 5" на Кендрик Ламар и "Just Like That" на Бони Райт.

Лизо

Снимка: Getty Images

В четвъртата водеща категория за най-добър нов изпълнител си съперничат Анита, Омар Аполо, ДОМи и Джей Ди Бек, Муни Лонг, Самара Джой, Лато, "Монескин", Тоби Нигуе, Моли Тътъл и "Ует Лег".

Наградите "Грами" ще бъдат раздадени за 65-и път на 5 февруари. Водещ на церемонията ще е комикът Тревър Ноа.