Продълженията "Топ Гън: Маверик" и "Аватар: Природата на водата" са сред 10-те номинирани филма за водещата награда "Дарил Ф. Занук" на американската Гилдия на продуцентите, съобщават задокеанските медии.

Професионалната организация, в която членуват 8500 продуценти, работещи в киното, телевизията и новите медии, обяви номинациите за годишните си награди в деня, когато започна гласуването за "Оскар"-ите.

Освен "Топ Гън: Маверик" и "Аватар: Природата на водата", още две продължения намират място сред 10-те номинирани ленти от продуцентската гилдия - "Черната пантера: Уаканда завинаги" и "Вади ножовете 2". Номинации за приза "Дарил Ф. Занук" получиха също отличниците на раздадените преди броени дни награди "Златен глобус" - "Семейство Фейбълман", "Баншите от Инишерин" и "Всичко навсякъде наведнъж". Списъкът включва още "Елвис", "Лидия Тар" и "Китът".

Подобно на Гилдията на режисьорите, която номинира Стивън Спилбърг, Мартин Макдона, Тод Фийлд, Джоузеф Косински и дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт за водещата си награда, всичките 10 филма, които ще се борят за топ отличието "Дарил Ф. Занук" на Гилдията на продуцентите са режисирани от мъже.

Извън надпреварата останаха получили ласкави отзиви филми на жени режисьори като "Жената воин" на Джина Принс-Байтууд и "Жените говорят" на Сара Поли. "Вавилон" на Деймиън Шазел, който отдава почит към Холивуд и актьорите, също не намери място сред претендентите за водещата награда на продуцентската гилдия.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Касовите хитове като продълженията на "Топ Гън" и "Аватар", реализирали над 1 милиард долара в международния бокс-офис, и "Черната пантера: Уаканда завинаги" с приходи от около 800 милиона долара свидетелстват за частично възраждане на киноиндустрията след опустошенията, които й нанесе пандемията.

В категорията за анимация номинации получиха "Пинокио на Гийермо дел Торо", "Миньоните 2: Възходът на Гру", "Марсел: Раковината с обувки", "Котаракът в чизми 2: Последното желание" и "Мей Червената панда".

Сред номинираните от продуцентската гилдия документални продукции са "Навални", "Потомък", "Всичко, което диша", "Територията", а сред телевизионните - "Андор", "Обадете се на Сол", "Озарк", "Белият лотос", "Начално училище Абът", "Мечката", "Хитринки", "Само убийства в сградата".

Снимка: БТА / Форум филм

Отличията, раздавани от Гилдията на продуцентите, са считани за надежден барометър за успех на "Оскар"-ите.

Дванадесет от последните петнадесет победители в категорията за най-добър филм на наградите американската киноакадемия първо са спечелили еквивалентното отличие на продуцентската гилдия, предава БТА. Сред тях са и призьорите от последните две години "CODA: Дете на глухи родители" и "Земя на номади".

С почетен приз "Дейвид О. Селзник" ще бъде удостоен актьорът и продуцент Том Круз.

Отличията на Гилдията на продуцентите ще бъдат раздадени за 34-и път на 25 февруари в Лос Анджелис, преди "Оскар"-ите да приключат наградния маратон на 12 март.