Глоба от 137 хиляди щатски долара беше наложена на продуцентската компания "Rust Movie Productions", която стои зад филма "Rust", при чието заснемане беше убита операторката Хелена Хътчинс, предадоха световните информационни агенции.

Финансовата санкция е наложена от Бюрото за здраве и безопасност на работното място в щата Ню Мексико, където се снимаше продукцията. След трагичния инцидент от октомври м.г. , работният процес по лентата бе спрян.

Проверка на ведомството в Ню Мексико е установила, че компанията е била наясно, че "не се спазват процедурите за безопасност при използване на огнестрелно оръжие на снимачната площадка". Продуцентите са проявили "безразличие към безопасността на служителите", като не са предприели мерки за спазване на протоколите за сигурност.

Службата наложи максималната глоба от 136 793 щатски долара и нареди да бъде платена в рамките на 15 работни дни.

През октомври м.г. по време на репетиция за сцена от продукцията актьорът Алек Болдуин случайно застреля операторката Халина Хъчинс и рани режисьора Джоел Соуза. Оказа се, че използваният от него реквизитен пистолет е бил зареден с бойни, вместо с халосни патрони, припомня БТА. Разследването на тежкия инцидент продължава.

Стопкадър: CNBC