Освен хитовите филми на екшън звездата Дуейн Джонсън, най-популярните холивудски продукции рядко показват азиатци или тихоокеански островитяни в главните роли на големия екран, показват резултатите от академично проучване.

Изследването на специалисти от колежа "Аненбърг" за комуникация и журналистика към университета на Южна Калифорния разкрива "епидемия от невидимост" за азиатците и жителите на тихоокеанските острови във филмите, излезли на екран от 2007 до 2019 г. Според изследователите недостатъчното представяне и стереотипното пресъздаване може да са допринесли за скорошните прояви на насилие срещу азиатци в САЩ.

Около 7,1% от населението на САЩ се идентифицира като азиатци или тихоокеански островитяни.

Изследователите са установили, че в най-касовите 1300 филма през периода на проучването само 3,4% от централните роли са изиграни от актьори с азиатско или тихоокеанско островно потекло.

От 44-те продукции, в които тези актьори изпълняват главните роли, 14 са с участието на бившия кечист Дуейн "Скалата" Джонсън, предава БТА. Майката на Джонсън е от тихоокеанския остров Американска Самоа.

Дуейн Джонсън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Едва в шест филма главната роля се изпълнява от жена от азиатски или тихоокеански островен произход.

Сред скорошните ленти с преобладаващо азиатски актьорски състав са романтичната комедия "Луди богати азиатци" (2018) и "Мулан" (2020)

Снимка: Форум Филм България

Проучването също така критикува начина, по който са представяни много от азиатците и тихоокеанските островитяни в заглавията. Шестдесет и седем процента от тях са изобразени като "вечни чужденци, с неамерикански акцент, хиперсексуализирани, обекти на расови обиди или вкарани в друг стереотип".

"Масовите медии са фактор, който може да допринесе за агресията към тази общност. Когато представителите й се изобразяват в неблагоприятна светлина, последствията могат да бъдат ужасни. Без адекватна намеса, тенденциите, на които сме свидетели, ще продължат", отбелязват изследователите.