Една от причините, поради които човек гледа сериали, е присъствието на определени герои, постепенно превърнали се в негови любимци. Понякога, обаче, сценаристите на телевизионните продукции придават на персонажите смисъл и характеристики, които не са очевидни за зрителя от пръв поглед.

Ето как психолог описва личността част от най-популярните екранни персонажи:

Кари Брадшоу е инфантилна

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Макар да е над 30 г., тя все още чака своя принц на бял кон и не може да се справи със собствените си финанси. Всичките ѝ мисли и действия са свързани с това да намери любовта. Въпреки това не търси стабилни и открити взаимоотношения, понеже за нея те са лишени от истинската обич. Несъзнателно избягва брака, а доказателство за това е, че винаги избира мъже, които или са неспособни на дългосрочно обвързване, или не изпитват силни чувства към нея. Всичко това я прави нещастна. Ако спре да преследва собствените си илюзии, животът ѝ ще бъде по-лесен.

Д-р Хаус е социопат

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Самоуверените и интелигентни персонажи, като този, обичат да нарушават правилата. Те рядко се разбират с останалите хора, защото им харесва да налагат мнението си. В тази връзка д-р Грегъри Хаус е социопат, който обаче е способен на съпричастност. Той забелязва кога неговите приятели, колеги и пациенти не се чувстват добре и се опитва да им помогне, макар често да го прави по доста груб начин.

Моника Гелър е нарцисист

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Може и да изглежда наистина сладка отстрани, но тя притежава определени черти, които я превръщат в нарцисист. Детството ѝ е преминало в сянката на по-големия ѝ брат - факт, оставил дълбока травма в нея, която тя може и да не осъзнава, но се опитва да преодолее като възрастен. Моника е перфекционист, който обича дисциплината и контрола. Нещо повече, тя постоянно се стреми да е победител във всичко. Тази проява на нарцисизъм обаче може да бъде положителна, защото дава на човек самочувствие и енергия.

Саманта Джоунс е независима

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Саманта наистина е независима жена, която знае какво иска и не се интересува много от мнението на околните. Тя се противопоставя на редица общоприети социални норми и сама избира да няма семейство и деца. Никога не зависи от партньорите си и обича себе си повече от всеки друг. Трудно обаче може да поддържа дълготрайни и истински взаимоотношения, защото държи на удобно разстояние своите партньори. Тя е единак и това по странен начин я превръща в женската версия на Тузара.

Сюзън Майър е жертва

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тя избягва решението на собствените си проблеми и постоянно се нуждае от грижата на някой друг - независимо дали става въпрос за интимния ѝ партньор или дори собствената ѝ дъщеря. Тя оставя близките ѝ да решават вместо нея и отказва да се изправи сама пред предизвикателствата на живота. Освен това изглежда, че от всички стоящи пред нея варианти, тя избира страданието и почти не полага усилия, за да подобри живота си. Това се дължи на нестабилната връзка с майка ѝ. Сюзън просто никога не е имала възможност да развие увереност и винаги очаква най-лошото. Въпреки това, тя се опитва да избяга от образа на вечната жертва: виждаме опитите ѝ да намери по-надеждни мъже и стабилна работа.

Денерис Таргариен е комбинация от жертва, спасител и агресор

Снимка: Стопкадър YouTube

През епизодите Денерис преминава през различни фази. Това се дължи на детските ѝ страхове и травми, тъй като израснала в нездравословна семейна среда, в която постоянно е била малтретирана. Тя спасява хората, защото никой не е спасил самата нея, когато е имала нужда от това. Но също така иска да притежава власт, тъй като дълго време не е контролирала собствения си живот. Тя е пример за това, че тежкото минало на човек може да го направи по-силен, но и да унищожи както неговия живот, така и този на другите.