Песента на Чехия " My Sister`s Crown " от групата "Vesna", в която нашата сънародничка Танита Янкова има рап част на български, се класира за големия финал на Евровизия в събота.

Първият полуфинал на конкурса "Евровизия" 2023 вчера се проведе в Ливърпул, Северна Англия. Водещи са звездата от сериала "Тед Ласо" Хана Уодингам, певицата Алеша Диксън, Джулия Санина, победителка от "Dancing with the Stars - Украйна" и съдия в украинския X-Factor, както и едно от най-известните лица на британската телевизия - Греъм Нортън.

На сцената триумфално се завърна и Лорийн, която класира Швеция за финала на Евровизия. След победата си от 2012 година с превърналата се в запазена марка на конкурса "Euphoria", тя се качи на сцената на Евровизия 2023 с най-новия си хит - "Tattoo", който вече покори, както музикалните класации в Швеция, така и тези в цяла Европа.

Класираха се още представителите на Хърватия, Молдова, Швейцария, Финландия, Израел, Португалия, Сърбия и Норвегия.

Ирландия нямаше такъв шанс и рок бандата Wild Youth ще трябва да се завърнат вкъщи. Останалите елиминирани изпълнители на първия полуфинал на "Евровизия" бяха Малта, Латвия, Ирландия, Азербайджан и Нидерландия.

Десетте от 15-те участващи държави, които се класираха снощи, ще се присъединят към 10-те класирали се от втория полуфинал в четвъртък, миналогодишния победител Украйна и "голямата петорка" - Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания - на големия финал.

Полуфиналите се определят единствено чрез гласуване на публиката за първи път. 

Победителят в песенния конкурс "Евровизия" ще стане известен на 13 май - събота.

Най-голямото музикално събитие в Европа се провежда в Ливърпул, той като победителят в миналогодишния конкурс - Украйна с рап групата Kalush Orchestra и тяхната песен "Stefania, не може да го проведе на своя територия поради продължаващата война с Русия. Конкурсът е под мотото " Обединени от музиката ".