Въпреки че киносалоните в Ню Йорк отвориха врати, някои очаквани филми пак трудно привлякоха публика - знак, че възраждането на боксофиса може да почака още няколко месеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Компютърно анимираният "Рая и последният дракон" дебютира с 8,6 милиона долара приходи от 2045 киносалона. Това е достатъчно, за да оглави бокс-офис класацията на Северна Америка, но не може да се сравни с внушителните за условията на пандемията приходи на "Том и Джери" от миналия уикенд - 14,1 милиона долара.

"Рая и последният дракон" се предлага също и по Дисни плюс.

По света филмът донесе приходи от 26 милиона долара, като най-голям принос имат Китай и Русия, съответно 8,4 милиона долара и 2,8 милиона долара,

Анимираните пълнометражни филми са доста скъпи за заснемане - обикновено над 100 милиона долара.

"Том и Джери" зае второто място в бокс-офис класацията на Северна Америка 6,6 милиона долара, с които приходите от филма на вътрешния пазар стават 23 милиона. На световния пазар филмът добави 11,6 милиона долара към приходите си, които станаха 57,3 милиона.

Стопкадър: YouTube

"Живият хаос" с Дейзи Ридли и Том Холанд зае трето място с анемичните 3,8 милиона долара. Филмът трябваше да дебютира през март 2019 г., но някои сцени бяха презаснети.

Заради увеличаващия се брой на ваксинираните и намаляващите заразени с новия коронавирус киносалоните в няколко града в САЩ, като Чикаго и Портланд, отварят постепенно врати. Повечето работят с намален капацитет, но облекчаването на ограниченията вдъхва оптимизъм за съживяване на киноиндустрията до средата на лятото.