Церемонията по връчването на наградите "Оскар" на Американската академия за кинематографично изкуство и наука в неделя в Лос Анджелис ще е на сцена с ново оформление. Събитието няма да включва встъпително слово на водещия, а номинираните за приза за най-добър филм ленти ще бъдат представени по нов начи. Това заявиха продуцентите на церемонията Дона Джилиоти и Глен Уайс пред в. "Ню Йорк таймс".

Сцената, на която ще бъдат връчени наградите, е оформена в златисти тонове по проект на дизайнера Дейвид Коринс, сценографа на бродуейските мюзикъли "Хамилтън" и "Скъпи Еван Хенсън".

"Искахме тази година всичко да е различно", заяви Уайс. По думите му е взето решение да се сложи край на практиката водещият да открива с монолог церемонията. Миналата година словото на комика Джими Кимъл продължи 18 минути. Тази година продуцентите са разработили "подробен план" за работа в условия, в които няма да има основен водещ. Уайс не уточни как ще започне церемонията, но намекна, че първият носител на "Оскар" може да стане известен 6-7 минути след началото й.

Ще има промени и в начина, по който ще бъдат представени номинираните за приза за най-добър филм ленти. Миналата година трейлъри на номинираните за наградата филми бяха включени в 4-минутно видео, което бе показано непосредствено преди обявяването на победителя. На предстоящата церемония някой от зрителите ще разкаже за всеки от 8-те филма, които са претенденти за отличието. Тази година за него са номинирани "Бохемска рапсодия" на Брайън Сингър, "Роди се звезда" на Брадли Купър, "Зелената книга" на Питър Фарели, "Черен в клана" ("BlacKkKlansman") на Спайк Лий, "Вице" на Адам Маккей, "Черната пантера" на Райън Куглър, "Фаворитката" на Йоргос Лантимос и "Рома" на Алфонсо Куарон.

"При подготвянето на церемонията трябва да се съобразим с много фактори - поясни Джилиоти. - Редица зрители са привлечени най-вече от блясъка й. Трябва също да се държи сметка за някои евентуални шегички." Тя отбеляза, че церемонията ще продължи по-дълго от планираните първоначално 3 часа, защото Американската киноакадемия се отказа от намеренията си носителите на "Оскар"-и за операторско майсторство, монтаж, грим и късометражен игрален филм да бъдат обявени по време на рекламни паузи.

Церемонията за наградите "Оскар" ще се състои на 24 февруари в театър "Долби" в Лос Анджелис.