Режисьорът на филма "Detainment" за убийците на двегодишно дете отказа да го оттегли от надпреварата за наградите "Оскар", както беше призован от почернената майка.

Майката на убития Джеймс Бълджър поиска също филмът да не бъде разпространяван.

Режисьорът Винсънт Ламб каза пред Би Би Си: "Това е като да кажеш, че трябва да бъдат изгорени всички копия от него. Мисля, че това противоречи на целта, с която бе заснет филмът".

Филмът "Detainment" е за времето преди и след като 10-годишните Джон Венъбълс и Робърт Томсън отвличат малкия Джеймс Бълджър от търговски център в Бутъл, Мърсисайд, през 1993 г., както и за разпитите им в полицията по оригиналните протоколи.

"Общественото мнение е, че тези две момчета са лоши и който и да каже нещо различно или даде алтернативна причина защо са го направили, или се опита да разбере защо са го направили, се посреща с критика. Мисля, че е наша отговорност да се опитаме да разберем какво се е случило" - каза режисьорът.

Създателите на филма бяха разкритикувани, че не са се допитали до семейството за филма. Ламб изрази съжаление, че не го е направил по-рано, а чак след като е представил филма на фестивали.

"Detainment" беше номиниран за награда "Оскар" в категорията късометражен игрален филм.