Компанията за визуални ефекти на режисьора Питър Джаксън "Уета диджитъл" вече има подразделение за анимация, съобщи Асошиейтед прес. Питър Джаксън и Фран Уелш, партньорите зад поредицата "Властелинът на пръстените", които притежават по-големия дял от компанията, планират да пишат, продуцират и режисират няколко филма за "Уета анимейтид".

"Ние сме големи фенове на анимацията във всичките й форми, но това може да е дълъг и често скъп начин за снимане на филми - написа Питър Джаксън в изявление. - Това е една от причините да създадем тази компания - за да променим модела и да отворим врати на работещите в киното, които иначе може да не получат възможност да разкрият потенциала си.

"Уета диджитъл" беше основана през 1993 г., за да създаде специалните ефекти за филма на Джаксън "Небесни създания". Тя се разрасна много с все по-голямото навлизане на дигиталните ефекти в киното. Компанията е една от малкото, която работи добре в пандемията. Освен по продължението на "Аватар", "Уета диджитъл" подготвя ефектите на "Батман" и "Круиз в джунглата".