Поредицата "Spy/Master", най-новата продукция на Max Original, е първият румънски сериал, избран за Берлинския международен филмов фестивал. Заснет в Букурещ и Будапеща, копродуциран от Warner TV Serie (Германия), сериалът ще има своята световна премиера в рамките 73-тото издание на "Берлинале" днес, 20 февруари.

От тази година Берлинският международен филмов фестивал, в сътрудничество с Deadline, въвежда награда в категорията "Серия Берлинале", която до момента даваше първи поглед до забележителни международни сериали, но не ги категоризираше. За първи път на "Берлинале" 2023 един от сериалите ще получи отличие в тази категория, което я превръща в състезателна. Новата награда представлява признание за промяната на навиците за гледане на публиката и откроява амбициозни и иновативни сериали.

Действието в "Spy/Master" се развива в разгара на Студената война и обхваща една седмица от живота на Виктор Годяну (Алек Секаряну - "Амонит", "Рукс"), дясната ръка и най-близкия съветник на Николае Чаушеску. Годяну обаче има тайна - той е двоен агент и трябва да избяга от Румъния и Чаушеску, преди прикритието му да бъде разкрито. Само с един шанс да остане жив, той използва дипломатическо пътуване до Германия като трамплин към Щатите. Подпомогнат от агент под прикритие на Щази (германската актриса Свенджа Юнг - "Императрица") и предприемчив агент на ЦРУ (Паркър Сойърс - "На юг с теб", "Мумията"), Годяну трябва да се измъкне от КГБ и от двама агенти от собствената си страна (Ана Улару - "Сибир", "Ад" и Лърентиу Банеску - "В сенките", "По-близо до луната"), напълно наясно, че неговото дезертиране поставя жена му (Андреа Василе - "В сенките") и дъщеря му (Александра Боб - "Гимнастичките") в опасност.

"Spy/Master" е по сценарий на Адина Садану и Кърстин Питърс, режисиран от Кристофър Смит (Подстанция Темпъл). Оператори са Бен Уилър ("Туристът", "Бебето") и Адам Филенц. Антъни Рут, Джонатан Янг и Анке Грайфенедер са изпълнителни продуценти. Йоанина Павел е творчески продуцент. Виктория Петрани и Юдит Сос са продуценти за Proton Cinema, а Тудор Реу е продуцент за Mobra Films. Сериалът е продуциран от Proton Cinema и Mobra Films.

Джонатан Янг, изпълнителен продуцент за HBO Max, споделя: "Spy/Master е уникална румънска история с напълно естествен международен контекст. Работихме с някои от най-добрите ни сътрудници от Румъния, както и от Унгария, Германия, Обединеното кралство и Полша. Надяваме се, че сме създали сериал, който ще говори директно на румънската публика, както и ще заинтригува и развълнува международната публика. Фактът, че бяхме избрани от Берлинале, е чудесен старт за екипа и изключително вълнуваща възможност за премиера на шоуто пред международна публика в компанията на най-добрите международни сериали." - допълва Янг.

Йоанина Павел, креативен продуцент, допълва: "За нас е голяма чест да бъдем избрани в тази категория и да представим "Spy/Master" пред публика на фестивала. Както и да покажем, че румънските и въобще творците от Централна източна Европа, могат да бъдат също толкова успешни с жанровата телевизия, както с авторското си кино. Сериалът е рядък вид комбинация между артистична чувствителност към тематиката и фикция, резултат от международен актьорски състав и екип, събрани от отлична история, която вдъхнови всеки един от нас".