17 000 заглавия са били предложени за участие тази година. Накрая остават пет филма, които се представят лично от режисьорите, преди да бъде направен изборът, съобщи БГНЕС. Наградата, освен голям престиж, носи и 45 000 долара.

Вижте снимки от филма >>
Отзивите в Германия >>
Победители и снимки от Оскари 2015 >>

Голямата наградата за пълнометражен документален филм на фестивала спечели "Ромео кърви" на режисьора Джейсън Зелдес. Наградата на публиката получи "Изборът на Мари" на режисьора Жан-Пиер Америс.

"Лауреатите на голямата награда разглеждат актуални и сериозни въпроси задълбочено и ги разказват майсторски. Радваме се, че подкрепяме тези режисьори и се надяваме да ги вдъхновим да продължат да разказват истории, които трябва да бъдат показани", каза художественият директор на фестивала Тим Ъруин, цитиран от БТА.

След броени дни започва кампанията на "Съдилището" за Оскар.

"С паричната награда ще си помогнем много тук, защото ще можем да си позволим повече прожекции в Лос Анджелис и по-голяма реклама. Освен това в Индианаполис имаше доста членове на Академията, които дойдоха да ни поздравят лично, което означава, че говоренето за филма започна", сподели от САЩ режисьорът на лентата Стефан Командарев.

"Съдилището" спечели голямата награда "Златна роза" за Най-добър игрален филм през 2014 г., а Асен Блатечки бе отличен за Най-добра мъжка роля. Лентата е копродукция на България, Германия, Хърватия, Македония. Сценарият е на Марин Дамянов, Емил Спахийски, Стефан Командарев. Оператор е Красимир Андонов. Музиката е на Стефан Вълдобрев. В ролите са Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев.

За втори път филм на Стефан Командарев ще представя България в съревнованието за чуждоезичен "Оскар" след "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", който през 2009 г. достигна до краткия списък с деветте най-добри чуждоезични филма.