Саманта Мортън посвети почетната си награда БАФТА "на всяко дете в приемна грижа или което е било в приемна грижа и не е оцеляло", съобщи в. "Индипендънт".

Актрисата и режисьорка получи най-високото отличие на филмовите награди - почетно членство в Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) от продуцента Дейвид Хейман, с когото работи по филма "Фантастични животни и къде да ги намерим".

Видимо емоционална на сцената, Мортън каза: "Това не е нищо друго освен чудо. Когато за първи път видях "Kes" на Кен Лоуч на огромен телевизор, който беше докаран в класната ми стая, бях завинаги променена. Да видя бедността и хора като мен на екрана, аз разпознах себе си - това има значение."

Саманта Мортън добави, че би казала на по-младото си аз: "Ти си важна, не се отказвай, историите, които разказваме, имат силата да променят живота на хората. Филмът промени живота ми, преобрази ме и ме доведе до тук днес. Посвещавам тази награда на всяко дете в приемна грижа или което е било в приемна грижа и което не е оцеляло", пише БТА.

Почитта си към нея изразиха и колегата й от "Специален доклад " Том Круз, както и сътрудниците й Сюзан Линч, Моли Уиндзор и Даниел Мейс, а Хейман я определи като "рядка порода и истински артист".

В залата на победителите тя каза, че "парите се пилеят" в системата за грижи за деца.

Марго Роби

Снимка: Getty Images

Актрисата, която е израснала в приемно семейство и е създала спечелилата БАФТА телевизионна драма "Лишена от любов" за момиче, израснало в системата за приемни грижи, каза още: "Гледането на дете в приемно семейство и грижите за него струват на данъкоплатците огромни пари. И тези пари се пилеят и харчат нелепо. Когато бях дете в много детски домове, си казвах: "Би било чудесно, ако просто отида в някой луксозен пансион. Тогава поне ще получа образование". Но това не беше на дневен ред. На децата в приемна грижа, не позволявайте на системата да ви повлече надолу, защото тя може и ще го направи", призова Саманта Мортън.

Междувременно хитовите ленти "Барби", "Убийците на цветната луна" и "Солтбърн" останаха с празни ръце на церемонията за наградите БАФТА.

Филмът на Грета Гъруиг за екзистенциалната криза на куклата на "Мател" бе най-касовият филм за 2023 г. и бе номиниран в няколко категории, но не взе нито една награда.

Звездата от филма Марго Роби загуби в надпреварата за най-добра актриса от Ема Стоун за ролята й в "Клети създания", докато сценарият на режисьорката Грета Гъруиг и съпруга й Ноа Баумбак отстъпи пред съдебната драма "Анатомия на едно падане" на Жустин Трие и Артур Харари.

Райън Гослинг и неговият образ Кен загубиха в категорията за поддържаща мъжка роля от Робърт Дауни младши за "Опенхаймер". Гъруиг подозрително отсъстваше от номинациите за най-добър режисьор.

Режисьорката Грета Гъруиг

Снимка: Getty Images

Епосът "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе също не взе отличие, макар да бе номиниран за най-добър филм, за най-добър актьор в поддържаща роля за Робърт де Ниро и за още няколко категории.

И "Солтбърн" не успя да превърне шеметния си успех в награди. Филмът за студент от Оксфорд, който се сближава със свой богат състудент и прекарва лятната ваканция в семейното му имение, се превърна в интернет сензация, но не получи нито една награда БАФТА.

Продукцията бе номинирана за най-добър британски филм, за най-добър актьор за Бари Киоган, за поддържаща актриса - Розамунд Пайк, за поддържащ актьор за Джейкъб Елорди, както и за оригинална музика.

Все пак филмът попадна под светлините на прожекторите на церемонията с изпълнението на Murder On The Dancefloor на Софи Елис-Бекстър. Песента, излязла преди 22 години, звучи във финалните кадри на филма и отново влезе в класациите.